30 kérdés, amit mindenképp tegyél fel az esküvői DJ-nek!

Amikor eljutsz az esküvői DJ kereséséig, már biztosan lefoglaltad a helyszínt, a dekorost, a szertartásvezetőt, vagy más szolgáltatókat. Egyszóval, biztosan rendelkezel némi rutinnal az esküvői szolgáltatók felkutatása kapcsán. Most viszont elhoztuk neked az a 30 kérdést, amit mindenképp érdemes tisztázni az esküvői DJ-vel, mielőtt megbízod.

Miután kiválasztottad a három potenciálisan szóba jöhető DJ-t, vedd fel velük a kapcsolatot, és bizonyosodj meg arról, hogy az esküvő napján rendelkezésre állnak-e. Ha igen, egyeztessetek egy telefonhívást vagy személyes találkozót, hogy megbeszéljétek a részleteket. Ezek a találkozók lehetőséget adnak arra, hogy minden olyan információt megkapj, amire szükséged van az esküvői DJ kiválasztásához.

Íme egy lista a kérdésekről, amelyeket érdemes feltenni az esküvői DJ-nek!

Alap kérdések

Mielőtt belemerülnél a részletekbe, kiemelkedően fontos, hogy az alapokkal kezdd. Ezek a fontos kérdések tájékoztatnak a DJ elérhetőségéről és tapasztalatáról, valamint képet adnak az időbeosztásáról.

 • Rendelkezésre áll az esküvő időpontjában? Mint minden esküvői szolgáltató esetében, ez legyen az első kérdés. Győződj meg arról, hogy a DJ elérhető az esküvődre, mielőtt több időt szánnál a megismerésére.
 • Mióta dolgozik DJ-ként? Fontos, hogy a DJ mikor kezdte a pályát, mekkora a tapasztalata. Győződj meg róla, hogy a potenciális DJ tapasztalt és felkészült a professzionális munkára.
 • Hány esküvőn dolgozott már? Különbség van aközött, hogy egy zenei helyszínen vagy egy esküvői fogadáson zenél a DJ. Tudd meg, mennyi esküvői tapasztalattal rendelkezik a DJ.
 • Hány esküvőn lép fel hétvégenként? Több eseményen is fellép egy nap alatt vagy egy hétvégén? Szerezz képet arról, hogy mennyire elfoglalt (értsd: potenciálisan túlterhelt vagy fáradt) a kiszemelt DJ.
 • Ki lesz a DJ az esküvő napján? Egyes DJ-k saját vállalkozást működtetnek, amelyek kizárólag saját magukat mutatják be. Más cégek több DJ-t foglalkoztatnak. Fontos, hogy személyesen azzal tudj beszélni, aki az esküvődön is jelen lesz.
 • Hogyan tudja megmozgatni a félénk násznépet? Nem minden vendégsereg rohan azonnal a táncparkettre, viszont a DJ felbérlésének egyik fő előnye, hogy ők tudják, hogyan kell beindítani (és fenntartani) a bulit. Kérdezd meg, hogyan kezelik azt a helyzetet, amikor a tömeg lassan indul be.
 • Vannak referenciái, akiket megkereshetsz? A legnagyobb biztosítékot, amit egy esküvői szolgáltatóról kaphatsz, a korábbi ügyfeleiktől szerezheted. Kérdezd meg, hogy vannak-e olyan korábbi ügyfelei, akiket elérhetsz, akik ajánlják őt, és beszélnek neked a munkájáról.

Zenével kapcsolatos kérdések

Valószínűleg a DJ zenei stílusát a weboldalán vagy a közösségi médiában már megismerted, ennek ellenére fontos, hogy többet tudj meg a zenei felhozatalról és a stílusáról, hogy ne érjen meglepetés véletlenül sem.

 • Hogyan írná le a stílusát? House, Top 40, country, klasszikusok – rengeteg DJ specializálódik egy bizonyos típusú zenére. Győződj meg róla, hogy a tiéd összhangban van azzal a fajta zenével, amit a nagy napon szeretnél hallani.
 • Milyen gyakran frissíti a zenei katalógusát? Ha aktuálisabb zenéket keresel, elengedhetetlen, hogy tudd, milyen gyakran frissíti a DJ a zenei gyűjteményét, továbbá, hogy azon milyen slágerek szerepelnek.
 • Előre meghatározott zenei válogatást használ? Sok DJ-nek van egy előre elkészített listája, amit lejátszhat az esküvőn, de akár kiinduló alapnak is kiváló, ha lennének még kívánságaid, mit szeretnél mindenképp hallani a nagy napon.
 • Összeállíthatjátok-e a lejátszási listát? Mondjuk, hogy hihetetlenül jól ismered a zenei ízlésedet – és a vendégeid ízlését. Kérdezd meg, hogy lehetséges-e, hogy ti is segítsetek összeállítani az esküvői dallistát, illetve, hogy készíthettek-e olyan válogatást, amit mindenképp szeretnétek elkerülni a lagzin. (Meg kell említenünk, hogy a legtöbb DJ nem szereti, ha a pár belekotnyeleskedik a zenei programba, de azt azért szokták engedni, hogy a kedvenc dalaitok szerepeljenek a felhozatalban, sőt a tiltólistás számokat is figyelembe szokták venni. Egyébként, mivel az esküvői DJ-k nagy tapasztalattal rendelkeznek, célszerű is rájuk bízni a hangulatot.)
 • Hogyan kezeli a dalkéréseket? Nagy az esélye annak, hogy legalább néhány vendég megkeresi a DJ-t daligényeivel. Érdeklődj előre, hogyan kezeli ezeket a kéréseket.
 • DJ és koordinátor is? A násznép belépőjétől kezdve az apa-lánya táncon át a pohárköszöntőkig sok bejelentést kell tenni a fogadás során. Ezeket sok esetben a DJ teszi meg, ám számos alkalommal a ceremóniamester. Tisztázd le a DJ-vel, ha ilyen irányú kívánságaid vannak vele szemben.

Logisztika

Lehet, hogy az alábbi részleteket nem olyan izgalmas megbeszélni a DJ-vel, de fontosak, ha azt szeretnéd, hogy minden flottul menjen az esküvő napján.

 • Mennyi és milyen felszerelésre van szüksége? Tudd meg, milyen felszereléseket hoz az esküvőre, illetve, mik azok, amiket az esküvői helyszíntől kell kérni.
 • Hogyan kezeli a felszerelés meghibásodását? Lesz tartalék felszerelés? Ideális esetben semmi sem romlik el az esküvő alatt, néha azonban előfordulnak váratlan dolgok. Tisztázd előre, mi fog történni, ha esetleg valami meghibásodik az esküvő közben.
 • Ismeri a helyszínt? Kérdezd meg, hogy dolgozott-e már korábban a fogadás helyszínén. Ha nem, célszerű egy korábbi időpontban ellátogatni a helyszínre, hogy kitalálja a megfelelő hangosítás módját.
 • Lesz-e világítás vagy speciális effekt? Stroboszkópfények, videoképernyők, csillagszórók, kivetítők – sok DJ rendelkezik olyan zenei csomagajánlatokkal, amiben vannak ilyen extra szolgáltatások is.
 • A DJ szereli a saját pultját? Általában igen, sőt gyakorlatilag minden esetben saját maguk rakják össze és szedik szét a zenei állomást, ám egy kérdést megér, hátha szüksége lesz segítségre.
 • Mit fog viselni? Banális kérdésnek tűnhet, ám nem árt megbeszélni, hogyan szokott megjelenni a DJ az esküvőn. Ha nagyon egyedi az esküvő stílusa, jó, ha a DJ nem lóg ki az összképből.
 • Mi tartalék terve, ha valami közbejön az esküvő napján? A legtöbb esküvői szállítónak van egy tartalék alkalmazottja vagy kontaktja, akit elérhetnek arra az esetre, ha az utolsó pillanatban nem tudnak eljönni az esküvődre.
 • Segít programtervet készíteni a fogadásra? Ha van esküvőszervezőtök vagy ceremóniamesteretek, akkor vele közösen, ha nincs, akkor a DJ-vel célszerű átbeszélnetek, hogy mi az esküvő napjának menetrendje. Van, aki segít is az összeállításban, van, aki csak a kész menetrendet kéri el.

Piszkos anyagiak

A végösszeg általában az egyik legnagyobb tényező, amikor az esküvői zenéről kell dönteni. Beszéljétek meg az összes lehetséges díjat és minden rendelkezésre álló lehetőséget.

 • Milyen árak, csomagajánlatok vannak? Tudd meg, hogyan kalkulálja a DJ az árait. Vannak, akik különféle csomagajánlatokkal készülnek, de olyanok is, akik a zenéléssel eltöltött órákat számolják fel.
 • Mit tartalmaznak pontosan a csomagok? A csomagok segítségével könnyen áttekinthető, hogy mi mindent tud nyújtani a DJ – és milyen áron. Kérj részletes bontást az egyes elérhető csomagokról.
 • Milyen fizetési konstrukciók vannak? Egyes szolgáltatók lehetővé teszik a részletfizetést, míg mások előleget, majd egy utolsó részletet kérnek az esküvő után.
 • Van túlóradíj? Gyakran előfordul, hogy az előre tervezett időnél hosszabbra nyúlik a bulizás, ilyen esetre célszerű tisztában lenni az esküvői DJ túlóradíjával.
 • Lesznek-e további díjak? Szállítás, parkolás stb. Kérj egy listát minden olyan tételről, amiért fizetned kellhet még.
 • Milyenek a lemondási szabályok? Abban az esetben, ha le kell mondanod vagy el kell halasztani az esküvőt, ne érjenek meglepetések. Kérdezd meg, milyen lemondási, átütemezési és visszatérítési szabályai vannak a DJ-nek.
 • Rendelkezik-e biztosítással? A felelősségbiztosítás elengedhetetlen. Győződj meg róla, hogy a DJ rendelkezik ilyennel, valamint minden olyan biztosítással, amelyet a helyszín megkövetel.
 • Mikor számíthatsz árajánlatra? Ha a fentieket megbeszéltétek, akkor kérdezd meg, mikor tud pontos árajánlatot adni a számodra. Fontos a tervezhetőség szempontjából, ugyanis van, aki egy nap alatt elkészül vele, más egy hétig is dolgozik rajta.
 • Köt-e a DJ szerződést? Olyan DJ-vel, aki nem köt veletek szerződést, szóba se álljatok. Az írásos dokumentum, amiben minden megbeszélt részlet, apróság, kívánság, feltétel és összeg szerepel, mindkét fél érdekeit szolgálja és védi. Semmi esetre se mulasszátok el a szerződést megcsinálni – és persze aláírni. Erről bővebben a Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal című cikkünkben olvashatsz.

Ajánlott cikkeink

Rate this post