Hogyan válassz esküvőszervezőt?

Felmerült az esküvőszervező megbízása, de nem tudod, hogyan válasszátok ki a tökéleteset? Ebben a cikkben megmutatom, hogyan válassz esküvőszervezőt!

Az esküvőszervező megbízása az egyik első – és nagyon fontos – döntés, amelyet az esküvő megtervezésének folyamatában hoztok. Sok pár számára határozottan megéri a megbízással járó kiadás; az esküvőszervezők profik, mindenkinél jobban ismerik az esküvői ipar minden csínját-bínját, így természetesen sokat segíthetnek a szervezésben, koordinálásban, de olyan esküvői szolgáltatókkal is össze tudnak kötni, akikkel amúgy nem találkoztatok volna.

Mivel az esküvőszervező kulcsszerepet játszik majd életek egyik legfontosabb napjának megszervezésében, elengedhetetlen, hogy olyat válasszatok, aki érti a dolgát, és titeket is. De hogyan kezdj neki?

Az esküvőszervező személyisége passzoljon a tiédhez

Fontos, hogy olyan szervezőt találj, akivel megvan az összhang. Ha ez megvan, sokkal könnyebb a vele való munka és egyeztetés. Gondolj bele, a szerveződdel hosszú órákat fogsz együtt tölteni, és számtalan email-t fogtok váltani. Egy olyan emberrel, akivel egy húron pendültök, ez jelentősen könnyebb feladat.

Legyen meg a bizalom

Az is nagyon fontos, hogy meg tudj bízni az esküvőszervezőben. Nem kisebb feladatot adsz a kezébe, mint életed egyik legmeghatározóbb napjának a megszervezését.

A leggördülékenyebb szervezés folyamán is előfordulhatnak nehézségek, váratlan bonyodalmak. Tudnod és érezned kell, hogy megbízhatsz a választott esküvőszervezőben.

Referenciák

A személyes benyomáson kívül a legnyomósabb érv egy esküvőszervező mellett a korábbi tapasztalatai, és a már lebonyolított esküvőkről való visszajelzések. Ezért mindenképpen fontos, hogy nézzétek át a korábbi, általa szervezett esküvőket, a pároktól kapott visszajelzéseket.

Piszkos anyagiak

Bizony, az ár egy nagyon fontos része a szervező kiválasztásának. Bizonyára van egy keretösszegetek, amit az esküvőszervező megbízási díjára szántok. Ha az amúgy minden szempontból ideális esküvőszervező díja ebbe nem fér bele akkor két választásotok van. Egyrészt kereshettek olcsóbb szervezőt, vagy dönthettek úgy, hogy valamilyen más szolgáltatás árán spóroljátok meg a szervező díját.

Az ár kérdése azért is meghatározó, mert – mint sok más szolgáltató esetében – az, hogy valami drága vagy olcsó, nem feltétlenül jelent egyet a minőséggel is. Akadnak olyan szervezők, akik azért olcsók, mert kezdők, de olyannal is találkozhattok, aki irreálisan magas összeget kér. Mindenképpen az ár/érték arányt vegyétek figyelembe a döntés előtt.

Az esküvőszervező egyszerre legyen szakmai és egyedi

Az ideális esküvői szervező jelölt biztosan megtalálja az érzékeny egyensúlyt a szakmaiság és az egyediség között.

A szakmaiság az, ami megadja a hozzáértését, a megbízhatóságát az adott feladathoz. Az egyediség ellenben az, ami megkülönbözteti más szolgáltatóktól. Ez az, amiben megnyilvánul személyes stílusa, gondolkodásmódja, ennél a pontnál találtok igazán egymásra.

Ennek a két résznek kényes egyensúlyban kell lennie, hiszen az sem jó, ha csak a szakzsargonnal, technikai paraméterekkel bombáz Titeket és az sem, ha csak önmagát csillogtatja és nem beszél szakmai dolgokról.

Arról ismerhetitek meg az igazán elhivatott szolgáltatót, hogy már az árajánlatba is biztosan bele fog csempészni izgalmasan hangzó, kreatív részleteket. Ez alapján azt is le lehet szűrni, hogy mennyire lesz önálló, mennyire lesznek saját ötletei (olyanok is, amikre nem is gondoltok), és hogy a kreativitása mennyire szárnyal.

Árajánlat

Bizony, ez egy fontos összetevője a teljes képnek. Az árajánlat módja, minősége sokat elárul az adott esküvőszervezőről. Ahogyan az is, milyen idő elteltével válaszol az ajánlatérésetekre a szolgáltató.

Hol kezdj esküvői szolgáltatók után kutatni?

Ebben a cikkben nem említettük, de nem csak az a nagy kérdés, hogy hogyan válassz esküvői szolgáltatót, hanem az is, hogy hol kezdj el szolgáltatókat keresni. Erre két dolgot tudunk javasolni:

  • Az egyik, hogy a Google a barátod: Akiket megtalálsz a Google keresőben azok már biztosan letettek valamit az asztalra, hiszen legalább egy keresőbarát weboldaluk van. Ezzel ki is szűrted a megbízhatatlan szolgáltatók java részét.
  • A másik pedig a tematikus weboldalak: A tematikus, esküvős weboldalak (mint például ez is, amit épp olvasol vagy az Elkeltem.hu) azért jöttek létre, hogy Nektek segítsenek. Az ilyen weboldalakon (legalábbis nálunk biztosan) megjelenő esküvői szolgáltatók megbízhatóságáról, valódiságáról az oldalak üzemeltetői, tulajdonosai már meggyőződtek, így minimálisra redukálódott annak az esélye, hogy olyan szolgáltatóba fuss bele, aki csalódást okoz.

Az esküvőszervező kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe vennetek. Ha úgy érzitek, barátként, kreatív ötletelő társként, egyben magabiztos támaszként tudtok a szolgáltatóra tekinteni, akkor személyes oldalról megfelel az igényeiteknek. Ahhoz viszont, hogy emellé a gyakorlatiasság, a technikai és hivatalos háttér is társuljon, bátran kérdezzetek, járjatok utána ezen jellegű kérdéseknek is. Csak, ha minden passzol és összeállt, akkor bízzatok meg a kiválasztott, tökéletes esküvői szolgáltatót, álmaitok nagy napjának szervezésével.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (1 vote)