Két tanús polgári esküvő: Romantikus és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják a két tanús polgári esküvőt, ami egy intim, egyszerű, mégis mélyen megható ceremónia lehet. Ha ti is ezen gondolkodtok, ez a blogbejegyzés segíthet eligazodni a két tanús polgári esküvő lebonyolításában.

Mi az a két tanús polgári esküvő?

A két tanús polgári esküvő egy hivatalos házasságkötési forma, amelynek keretében ti ketten, két tanú jelenlétében köttök házasságot a helyi anyakönyvi hivatalban.

Fontos tudni, hogy törvényes házasságot csak anyakönyvvezető előtt tehettek.

A két tanús esküvő egyébként a covid ideje alatt lett nagyon népszerű, mikor erősen le volt redukálva, hány fő vehet részt az esküvőn. Sok pár választotta ezt a fajta házasságkötést, majd miután a törvényes részt letudták szertartásvezetővel kerítettek sort egy nagyobb ünnepségre a családdal egy későbbi időpontban. Sokan rájöttek, hogy ez a fajta esküvő egyáltalán nem rossz, a hivatali hercehurca nagyon minimális, a költségek még inkább, így pénz és lelkesedés is jócskán maradt egy személyre szabott esküvőre.

Miért válasszatok két tanús polgári esküvőt?

Számos oka lehet annak, hogy egy pár a két tanús polgári esküvő mellett dönt. Néhány a leggyakoribb okok közül:

 • Költséghatékonyság: A két tanús polgári esküvő jóval olcsóbb, mint a hagyományos esküvő. Nem kell aggódni a helyszín bérlése, a dekoráció, az étel és ital, a ruha és az esküvői szolgáltatók miatt.
 • Egyszerűség: A két tanús polgári esküvő egy egyszerű, stresszmentes ceremónia, ami ideális azoknak a pároknak, akik nem akarnak nagy felhajtást a házasságkötésük körül.
 • Intimitás: A két tanús polgári esküvő egy nagyon intim, bensőséges ceremónia, ami ideális azoknak a pároknak, akik úgy kívánnak házasságot kötni, hogy csak a tanúik vannak jelen.

Hogyan zajlik a két tanús polgári esküvő?

A két tanús polgári esküvő lebonyolítása meglehetősen egyszerű. A következő lépéseket kell követnetek:

 1. Válasszatok anyakönyvi hivatalt: Először is ki kell választanotok azt az anyakönyvi hivatalt, ahol szeretnétek házasságot kötni. Ehhez az anyakönyvi hivatal honlapján tájékozódhattok a nyitvatartási időről és a szükséges dokumentumokról.
 2. Foglaljatok időpontot: Miután kiválasztottátok az anyakönyvi hivatalt, le kell foglalnotok a házasságkötés időpontját. Ehhez személyesen kell megjelennetek mindkettőtöknek a választott hivatalban, és be kell mutatnotok a szükséges dokumentumokat. Fontos, hogy az időpontfoglalás és az esküvő tervezett időpontja között minimum egy hónapnak kell lennie, ugyanis 30 napon belüli házasságkötést külön indokolni kell.
 3. Szükséges dokumentumok:
  • Személyi igazolvány
  • Lakcímkártya
  • Születési anyakönyvi kivonat
  • Ha valamelyikőtök elvált vagy özvegy, akkor házassági vagy halotti anyakönyvi kivonat
  • Ha külföldi állampolgár a pár egyik tagja, akkor szükség lesz a tartózkodási engedélyére is
 4. Várjátok a jegyző engedélyét: A jegyző ellenőrzi az általatok benyújtott papírokat, ellenőrzi, hogy a házasságnak nincs-e törvényi akadálya, ha pedig mindent rendben talál, akkor engedélyezi a házasságkötést.
 5. Nincs más hátra, mint az esküvő: A választott időpontban megjelentek a két tanú kíséretében és leteszitek a házassági esküt. Az anyakönyvvezető ezután bejegyzi a házasságot, és kiadja a házassági anyakönyvi kivonatot.

Tippek a két tanús polgári esküvőhöz

 • Válasszatok egy szép helyszínt: A két tanús polgári esküvő ugyan az anyakönyvi hivatalban zajlik, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne különlegessé varázsolni! Az esküvő után fotózkodhattok az anyakönyvi hivatal udvarán, egy szép parkban, vagy akár egy különleges tetőteraszon is.
 • Készüljetek fel a ceremóniára: Bár a hivatalvezető által vezetett szertartás kötött, írhattok személyes fogadalmakat is egymásnak. Ez még személyesebbé és meghatóbbá teheti a ceremóniát.
 • Öltözzetek fel alkalomhoz illően: Nem kell feltétlenül hatalmas esküvői ruhát és öltönyt választanotok, de azért öltözzetek fel ünnepélyesebben az alkalomhoz illően.
 • Választhattok egyedi ceremóniát az esküvőre: Bár a hivatali protokoll elég feszes, azért van lehetőség valamilyen számotokra kedves ceremóniát belecsempészni. Nagy kedvenc a pároknál a homokceremónia, de a gyertyagyújtás is. Ötleteljetek, és ha az anyakönyvvezető nem látja akadályát, két tanús esküvő esetén is lehettek egyediek.
 • Fontoljátok meg a későbbi ünneplést: Ha szűk körben szeretnétek lenni az esküvő napján, de mégis szeretnétek egy nagyobb bulit is a rokonságnak és barátoknak, később is tarthattok egy külön lagzit.

A két tanús polgári esküvő egy remek lehetőség arra, hogy egyszerűen és mégis emlékezetesen kezdjétek el közös életeteket. Egy kis tervezéssel és kreativitással csodálatossá varázsolhatjátok ezt a különleges napot!

Ajánlott cikkeink

Rate this post