Polgári esküvő menete A-tól Z-ig

Szeretnéd, hogy az esküvő hivatalos része is feledhetetlen élmény maradjon? Akkor érdemes előre tájékozódnod, mi a polgári esküvő menete és ezen belül milyen lehetőségeitek vannak arra, hogy minél meghittebb legyen ez a szertartás.

Polgári esküvő menete
A magyar törvények szerint kizárólag a polgári szertartás keretein belül, az anyakönyvvezető előtt kimondott igen számít elfogadottnak. Ez azt jelenti, hogy ez az a szertartás, ahol megtörténik a hivatalos házasságkötésetek. Ezután lesztek férj és feleség a törvény szerint.

Természetesen nem az anyakönyvvezető az egyetlen lehetőségetek a polgári esküvő menete szempontjából. Szertartásvezetőt is fogadhattok, hogy személyesebb és még meghittebb legyen ez a szertartás, ugyanakkor az anyakönyvvezető előtt akkor is ki kell mondanotok az igent. Ez a mozzanat kell, hogy legyen a legelső egybekelésetek számos állomása közül.

A polgári esküvő menete: Az előkészületek

Fontos tudnotok, hogy a házasságkötési szándékotokat 31 nappal a nagy nap előtt be kell jelentenetek az anyakönyvvezetőnél, akit szabadon választhattok. Nem vagytok hozzákötve a lakóhelyetek szerinti hivatalhoz, bárhol házasodhattok.

Milyen iratok szükségesek?

Az alábbi iratokat mindenképp vigyétek magatokkal a bejelentkezéskor:

 • érvényes személyi igazolvány
 • lakcímkártya
 • születési anyakönyvi kivonat
 • ha már korábban elváltál, a válást bizonyító bírósági végzés
 • özvegység esetén a halotti anyakönyvi kivonat szükséges
 • a tanúk személyi igazolványának és lakcímkártyájának másolata

A polgári esküvőre való bejelentkezésetek során az anyakönyvvezető megállapítja, hogy nincs törvényes akadálya a házasságotoknak. Ekkor szükséges nyilatkoznotok az esetleges névváltoztatásról és születendő gyermekeitek vezetéknevéről.

Ezeket érdemes előre megbeszélnetek, hogy már egy kész tervvel álljatok elő a polgári esküvő menete kapcsán. Ekkor tudjátok megbeszélni a polgári szertartás anyagi vonzatát is, amely nagyon különböző lehet, hiszen sok részlet befolyásolja.

Polgári esküvő menete

A polgári esküvő menete

Nézzük meg, milyen sorrendben követik egymást a polgári szertartás egyes részei:

 • bevonulás
 • az anyakönyvvezető hivatalos beszéde
 • az „igen” kimondása (hivatalos rész)
 • gyűrűhúzás (hivatalos rész)
 • a házassági anyakönyv aláírása (hivatalos rész)
 • kreatív rész: ceremóniák
 • szülőköszöntő
 • hivatalos iratok átadása
 • pezsgőzés, gratulációk
 • kivonulás

A polgári esküvő menete részletesen

A bevonulás

Itt vonultok be az anyakönyvvezető elé. Ez többféleképp is történhet. Bevonulhattok együtt, de külön is. Az utóbbi esetben a vőlegény várhatja már az asztalnál a menyasszonyt, aki a koszorúslányok és a gyűrűhordozó után vonul be. A koszorúslányok akár szórhatnak rózsaszirmokat is a menyasszony előtt. Kizárólag rajtatok múlik, hogy ti hogyan szervezitek meg a polgári esküvőnek ezt a mozzanatát.

Az anyakönyvvezető hivatalos beszéde

Az anyakönyvvezető ezzel a beszéddel köszönti az ifjú párt és a vendégeket, ezzel együtt pedig a polgári szertartást is megnyitja. Ez lehet egy vers vagy akár egy rólatok szóló kedves történet.

Az a tapasztalat, hogy az anyakönyvvezetők nagyon hangulatos és szívhez szóló, de kevésbé személyes beszédet mondanak. Ha személyre szabottabb megoldást szeretnétek, akkor érdemes szertartásvezető segítségét kérnetek. Ő az, aki egy igazán személyes köszöntőt tud mondani rólatok, hiszen sokkal inkább veletek van az esküvő szervezése során.

A hivatalos részek

Az anyakönyvvezető beszéde után következik az „igen” kimondása a menyasszony és a vőlegény részéről. Itt hivatalosan is kinyilvánítjátok házassági szándékotokat a törvény előtt is. Ezt követően felhúzzátok a gyűrűt egymás ujjára, majd végül a házassági anyakönyv aláírásával váltok férjjé és feleséggé. Utánatok a tanúk és az anyakönyvvezető is aláírja ezt a hivatalos dokumentumot.

A kreatív rész – ceremóniák a polgári esküvőn

Ez a rész egy kis szertartás a szertartáson belül. Itt egy olyan jelképes dolgot visztek végbe, ami összetartozásotokat jelképezi.

Itt lehet galambokat röptetni, gyertyát gyújtani, de homokceremóniát is tarthattok. Ezek a kis ceremóniák szimbolizálják azt, hogy a kettő eggyé válik. A homokceremónia egy igen szép és látványos kifejezése mindennek, ráadásul a végeredmény örök emlékül szolgál számotokra. Itt különböző színű homokot öntötök egy homoköntő vázába.

Mozaik családok születésénél vagy már meglévő közös gyerekek esetében a kép még színesebbé válhat, hiszen a vázába ők is önthetnek homokot. A végeredmény egy színes homokkavalkád lesz, amely páratlan, csak a ti családotokra jellemző, hiszen nincs két egyforma minta.

A szülőköszöntő ceremónia

Ennél a pontnál adjátok át a szülőknek a nekik készített virágcsokrokat és egyéb ajándékokat. Ezzel köszönitek meg azt, hogy felneveltek benneteket. Dönthettek arról, hogy az örömanyák kapnak egy-egy szép csokrot vagy hogy az örömapákat is megörvendeztetitek valamilyen férfiasabb ajándékkal. Ez lehet egy egyszerű üveg bor is, vagy bármilyen személyes ajándék, ami a figyelmességeteket bizonyítja.

A hivatalos iratok átadása és pezsgőzés, gratulációk

Az anyakönyvvezető végül egy rövid beszéd keretein belül átadja a hivatalos iratokat. Itt, ha úgy szeretnétek, pezsgővel is koccinthattok, majd fogadjátok a vendégek gratulációit.

Polgári esküvő menete

A zene

A polgári esküvő sem nélkülözheti a szertartást meghittebbé, bensőségesebbé tevő zenei aláfestést. Most nézzük meg, mely részeknél csendülnek fel az általatok választott dallamok.

Várakozó zene:

a szertartás kezdete előtt szól. Ez a vendégek szórakoztatását szolgálja az alatt az idő alatt, amíg mindenki helyet foglal. Ez egy kb. 20 perces blokk, amely segíti a násznépet abban is, hogy ráhangolódjon az eseményre.

Bevonuló zene:

ahogy a neve is jelzi, a ti bevonulásotok alatt szól, melyet ti választotok. Ez a dallam szól mindaddig, amíg odaértek az anyakönyvvezető asztalához és helyet foglaltok.

Középzene:

a gyűrűhúzás, az aláírás, a gyertyagyújtás vagy homokceremónia, stb. és a szülőköszöntés ideje alatt szól. Ez egy halk, aláfestő zene, amely az esemény meghittségét fokozza.

Kivonuló zene:

Választhattok kivonuló zenét is, amely akkor csendül fel, mikor a pezsgőzés és a gratulációk fogadása után immár friss házasokként kivonultok a teremből.

Bármely részhez választotok zenét, arra figyeljetek, hogy olyan feldolgozásokat válasszatok, amelyben nincs ének, vagy az éneket valamilyen hangszerrel helyettesítik.

Polgári esküvő menete

Annak ellenére, hogy a polgári esküvő menete viszonylag egyszerű és rövid részekből áll, igazán meghitté varázsolhatjátok néhány apró szertartással, verssel vagy egymásnak tett fogadalommal. A lényeg, hogy számotokra meghatározó és örök emlék maradjon.

Ajánlott cikkeink

Rate this post