Ezért jó választás a szertartásvezető!

Ha nem szeretnétek unalmas, kötelező jellegű esküvőt, de nem vagytok biztosak benne, hogyan csináljátok… Ha egyéni stílusú szertartást szeretnétek, ami nem túlzó vagy giccses… Akkor a szertartásvezető szolgáltatása tökéletes Nektek!

Az első és legfontosabb dolog, amit tudnotok kell, hogy hivatalos házasságot csak anyakönyvvezető előtt köthettek. A szertartásvezető nem anyakönyvvezető, így nem jogosult hivatalos házasság megkötésére. Ezért az esküvő előtt néhány nappal munkaidőben el kell mennetek az anyakönyvvezetőhöz két tanúval, és ott kell lebonyolítanotok a polgári esküvőt.

Miért jó ötlet szertartásvezetőt megbízni?

Lehet, hogy azon elmélkedtek: ha a szertartásvezető által vezetett házasságkötés nem hivatalos, akkor mi értelme van igénybe venni? Erre a kérdésre is válaszolunk a következőkben!

A szertartásvezető feladata az, hogy a ceremóniát a ti kívánságaitokra szabja. Az anyakönyvvezetővel szemben a szertartásvezetőnek nincsenek jogi kötöttségei. Ez azt jelenti, hogy a ceremónia szövege, menete, felépítése teljesen a ti elképzeléseitek szerint alakulhat. Így az esküvő hangulatát nem egy jogilag előírt szöveg és menetrend határozza meg, hanem egy olyan beszéd és forma, ami a ti személyiségeteket fejezi ki.

A szertartásvezetők mindig alaposan felkészülnek, hogy megismerjék a stílusotokat, a megismerkedésetek történetét, a legkedvesebb emlékeiteket, mindent, ami a szerelmetekhez kapcsolódik. Ezek alapján írnak olyan beszédet a szertartásotokra, ami valóban rólatok szól, a ti stílusotokban.

Szertartásvezetővel a ceremónia felépítése is rugalmasan igazodik az igényeitekhez

Az esküvői szertartást különféle, egyedileg választott ceremóniákkal lehet gazdagítani. Ezeknek az a céljuk, hogy kifejezzék kettőtök egyesülését, a kettőből létrejövő egy egységét.

Attól függően, hogy mit szeretnétek, lehet versmondás, egyedi fogadalomtételek, kötél-, folyadék-, vagy homokceremónia, faültetés, de akár élőzenét is beilleszthettek a programba.

Sokszor az anyakönyvvezetőnél ezek az extrák nem megvalósíthatóak, vagy azért, mert nincs rá elég idő, vagy azért, mert például faültetés nem lehetséges a hivatalban. Igaz, vannak olyanok, akik engedékenyek és segítik ezeknek a megvalósítását, de szertartásvezetővel semmi sem korlátoz benneteket.

A szertartásvezető személyét ti választjátok, ezért fontos szempont a kölcsönös szimpátia. Olyat válasszatok, aki már az első találkozáskor is rátok tud hangolódni, érzitek, hogy egy hullámhosszon vagytok. A személyes konzultációk miatt sokkal közvetlenebb és barátibb viszony alakul ki, mint a formális anyakönyvvezetővel, aki az adott hivatalban dolgozó alkalmazott, ezért nem választhatjátok meg.

Szertartásvezetővel bármilyen helyszínen esküdhettek

Egyre többen választják azt, hogy a szertartást egy külső esküvői helyszínen tartják meg, általában ott, ahol a lakodalmat is rendezik. Ennek nem csak a divat az oka, hanem az is, hogy egy forró nyári napon sokkal kellemesebb lehet egy esküvői fogadást sátorban, vagy éppen a kiválasztott étterem kertjében lebonyolítani.

Ha ti is ezt a verziót szeretnétek, akkor biztosan találkoztatok már vele, hogy ez a megoldás sok esetben nehézséget okoz hivatali berkeken belül. Ugyanis az anyakönyvvezető vagy nem vállal külső helyszínen esketést, vagy ha igen, az akár drágább is lehet, mint egy szertartásvezető szolgáltatásának a díja.

Ha mégis elvállalja az anyakönyvvezető a külső helyszínen való esküvőt, az ára településenként nagyon különböző. Érdemes elgondolkodni rajta, megéri-e ilyen feltételek mellett fizetni a polgári szertartást, ha van lehetőség egy laza hangulatú, teljesen egyéni ceremóniára is, hasonló, vagy akár olcsóbb áron is.

Fontos különbség még az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között, hogy a szertartásvezető időbeosztása sokkal alkalmazkodóbb. A szertartásvezető bármikor megtarthatja az esküvőt munkaszüneti napokon és ünnepnapokon is, míg az anyakönyvvezető nem, vagy csak felárért.

Ez megfontolandó különbség, mivel olyan időpontot is választhattok az esküvő megtartásához, amikor például ünnepnap miatt hosszú hétvége van. Ebben az esetben az anyakönyvvezető a legkevesebb esetben vállalja az esküvőt, míg egy szertartásvezetőnek nem jelent gondot.

A szertartásvezető előnyei röviden

  • Egyéni igényekre szabott szertartást biztosít
  • Személyesen ismer meg titeket, hogy a szertartás valóban rólatok szóljon
  • Személyét ti választhatjátok ki
  • Rugalmas időbeosztása van
  • Bárhol lebonyolítja a szertartást – akár külföldön is

Ha azt akarjátok, hogy különleges módon, helyszínen vagy időben legyen az esküvői szertartás, akkor érdemes fontolóra vennetek a szertartásvezető felkérését. Ha rátaláltok a megfelelő esküvői szolgáltatóra, akkor biztosan egy felejthetetlen élmény lesz!

Ajánlott cikkeink

Rate this post