Ezeket tartsd be, ha esküvői ruhaszalonba mész!

A menyasszonyi ruha kiválasztása az esküvőszervezési folyamat egyik leglényegesebb és legizgalmasabb szakasza. A legjobb tervezők által alkotott aprólékosan kidolgozott ruhák felpróbálása önmagában is emlékezetes, de amikor rátalálsz arra a ruhára, ami tökéletesen passzol hozzád, és tükrözi a személyiségedet, akkor igazán mesés pillanatot élsz át. Azonban az esküvői ruhaszalon meglátogatásnak is vannak saját szabályai!

Ebben a digitális világban csalogató lehet az interneten böngészni az álomruhádat, de a szalonban való vásárlásnak számos előnye van. Az üzletben való ruhák kipróbálása személyesebb élményt nyújt, szakértői tanácsadást, változatos stílusokat, valamint helyszíni méretre szabást kínál. Azonban, mivel közvetlenül egy tanácsadóval dolgozol együtt, és nem csak egyszerűen hozzáadod a terméket a kosaradhoz, érdemes néhány iránymutatást követned a szalonban történő ruhapróba során. Olvass tovább, hogy megtudd, melyek azok az illemszabályok, amiket az esküvői ruhaszalonba való látogatás során illik betartanod.

Egyeztess időpontot időben

Bár néhány menyasszonyi szalon nem kér előzetes bejelentkezést, azok, amelyek igen, nem ok nélkül teszik ezt. Ahelyett, hogy betoppannál a szalonba és kockáztatnád, hogy nem tudnak foglalkozni veled, inkább egyeztess időpontot, így biztos lehetsz benne, hogy a megadott időben csak rád figyelnek. Az időpont egyeztetése nem csak udvariasság a személyzet felé, hanem biztosítja, hogy ruhapróba számodra is élmény legyen.

Készülj fel előre

Ahhoz, hogy az esküvői ruhavásárlási élményedből a legtöbbet ki tudd hozni, fontos, hogy előzetesen tájékozódj néhány dologról. Figyelembe kell venned az árakat az általad felkeresett üzletekben, a rendelésre készülő ruhák szállításának idejét és azoknak a tervezőknek a stílusát, akik után érdeklődsz. Ennek a felkészülési résznek a segítségével kiválaszthatod a legjobb szalonokat, amelyeket meglátogatnál. Például, ha egy luxus, gyöngyökkel díszített ruhát szeretnél, vagy egy bizonyos tervezőre fókuszálsz, valószínűleg nem akarsz olyan butikokba menni, ahol az igényeidhez nem illő stílusú ruhák vannak raktáron.

Ne vigyél túl sok kísérőt az esküvői ruhaszalonba

Nagy tömeg előtt ruhát próbálni nem csak stresszes élmény, de udvariatlan is a bolt dolgozói és a többi vevő felé. Ahelyett, hogy elhívnád az összes koszorúslányodat, válaszd ki a legközelebbi családtagjaidat. Ezzel nem csak kényelmesebben tudsz próbálni, de elkerülöd azokat a felesleges véleményeket is, amelyek óhatatlanul felmerülnek egy nagyobb csoportnál. A túl sok vélemény elhomályosíthatja a döntésedet, és lehet, hogy olyan ruhát választasz, ami másoknak tetszik, de később megbánod.

Légy nyitott több stílusra, fazonra is

Még akkor is, ha már évekkel ezelőtt kiszemelted az álomruhádat, légy nyitott mindenre, amikor az esküvői ruhaszalonba mész. Bízz a stylistok tapasztalatában, ne ítélj meg túl hamar semmit. A különböző ruhák felpróbálása két dolgot fog eredményezni: Meg fogja erősíteni, hogy tényleg azt a stílust szereted-e, amire már régóta gondolsz, vagy rá fogsz döbbenni, hogy az a fazon, amit szeretnél, egyszerűen nem áll jól neked.

Légy tisztában a költségvetéseddel

Amennyiben nem engedheted meg magadnak azt a ruhát, amibe beleszerettél, felesleges magad túl nagy költségekbe vagy tartozásba sodornod. Nyugodtan kérj tanácsot a ruhaszalon szakértőitől, számos alkalommal tudnak olyan alternatívákat felajánlani, amivel olyan ruhád lehet, amilyet szeretnél, ám nem kell túlköltekezned. Például megoldás lehet, ha egy korábbi modellt inkább kicsit átalakíttatsz, és nem az aktuális szezon ruháját vásárolod meg.

Bánj minden ruhával tisztelettel

Akár öt vagy ötven ruha felpróbálásáról van szó, fontos, hogy minden egyes menyasszonyi ruhát tisztelettel kezelj. Mivel más menyasszonyok is fel fogják próbálni ezeket a ruhákat, az üzletnek meg kell tartania azokat a legjobb állapotban. A ruhák drágák, és általában az üzletben található minták az adott ruha egyetlen példányai. Bánj óvatosan a cipzárral és a gombokkal, kérj segítséget a felvételhez és levételhez, valamint minden ruhát akassz vissza vállfára miután végeztél az öltözködéssel. Emellett célszerű, ha nagyon minimális sminkkel érkezel a ruhapróbára; az alapozó és az élénk festékek könnyen megfoghatják a ruhát, amikor fel vagy leveszed őket, így a kellemetlenségek elkerülése érdekében ne sminkeld túl magad.

Mondd el őszintén a véleményedet

Ha nem tetszik egy ruha, amit a szalonban választottak ki neked, akkor mondd el az őszinte véleményedet. Az alkalmazottak nem tudják kitalálni, hogy mit gondolsz, ezért, ha valami nem nyeri el a tetszésedet, mondd el. Nem veszik rossz néven, mert a fő céljuk az, hogy segítsenek megtalálni a tökéletes ruhát. Az őszinteség segíti a stylistokat abban, hogy olyan összeállításokat találjanak számodra, amelyek jobban illenek hozzád.

Emellett, ha az időpont végéhez közeledsz, és még mindig nem vagy teljesen biztos egy ruhában, ne érezd magad nyomás alatt, hogy bármilyen döntést hozz csak azért, hogy kedves legyél a tanácsadóval. Mondd meg nyugodtan, hogy még több időre van szükséged a gondolkodáshoz, és ne add fel az álomruhád keresését.

Tedd félre a telefonodat

Nincs idegesítőbb dolog, mint egy folyamatosan csörgő, csipogó telefon. Ha a telefonodba merülsz el, nem tudod teljes mértékben kiélvezni a ruhavásárlási élményt, vagy a legjobb döntést meghozni. Tedd a telefonodat némításra, és fordítsd teljes figyelmedet a ruhapróbára. Mivel a fotózás sok menyasszony számára fontos része az élménynek, kérj meg valakit a vendégeid közül, hogy készítsen neked fotókat, de ne felejtsd el megkérdezni a szalont a fényképezési szabályzatukról, mivel több szalonban nem engedik meg.

Ne egyél és igyál az esküvői ruhaszalonban

Mivel az esküvői ruhaszalonok tele vannak értékes ruhákkal, az utolsó dolog, amit szeretnél, hogy egy üdítősüveggel leöntsd vagy zsíros foltot ejts a ruhákon, miközben nézelődsz. Mielőtt megérkeznél az időpontodra, ne felejtsd el eldobni vagy elcsomagolni az italokat és harapnivalókat. A találkozó várhatóan körülbelül egy órát fog tartani, ami nem túl hosszú idő ahhoz, hogy ne bírnád ki evés-ivás nélkül.

Tartsd be az időkeretet

A tökéletes menyasszonyi ruha kiválasztása időt vesz igénybe, de órákat eltölteni a ruhák keresgélésével vagy az utolsó választásod felett hosszasan gondolkodni kellemetlen lehet a szalon dolgozóinak, és nem használ neked sem. Ha bizonytalan vagy a ruháddal kapcsolatban, aludj rá egyet. A szalon végső célja az, hogy elégedett legyél a vásárlásoddal, és megértik, hogy ez egy nagy döntés. Ha több időre van szükséged, hogy eldöntsd, melyik ruha a legjobb számodra, az rendben van, de tartsd tiszteletben a szalon időbeosztását, és ne húzd feleslegesen az időt.

Légy udvarias az esküvői ruhavásárlás során

Általánosságban elmondható, hogy udvariatlanság visszautasítani a szalon dolgozójának segítségét, amikor a ruhát igyekszik rád adni, ahogyan az is, ha nem mondod le a kért időpontodat, amennyiben mégsem mész el. De ide sorolhatnánk minden eddig fent felsorolt pontot, hiszen durván bánni a ruhákkal, összekoszolni, vagy enni és telefonálni éppen olyan udvariatlanság. Te sem örülnél neki, ha a szalon munkatársa csak félig-meddig figyelne rád, mert közben facebook-ozik vagy ebédel.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (1 vote)