Esküvői torta: Sütés, dekor, varázslat!

Ha már eleged van a sok papírmunkából, a násznép ültetési rendjének kitalálásából, és még mindig nem találtál zenészt az esküvődre, akkor pihenj meg velünk egy sokkal ízletesebb témában, és foglalkozzunk az esküvőszervezés legfinomabb feladatával: az esküvői torta kiválasztásával!

Nem olyan egyszerű megtalálni a tökéletes esküvői tortát, mint amilyennek első pillantásra látszik. Persze, nem maga a feladat bonyolultsága okozhat fejtörést, hanem az, hogy annyi különböző változat, alak, szín és egyéb kombináció létezik, hogy nem csoda, ha az ember lánya nem tud dönteni ennyi esküvői torta közül.

Az alábbiakban megvizsgáljuk, mik azok a főbb szempontok, amiket a torta kiválasztásakor el kell határozni. Ha ezekkel a tényezőkkel nagyjából tisztában vagytok és sikerült legalább a felében megegyezni a vőlegényeddel, akkor máris sokkal könnyebb lesz a választás. Kezdjük is el!

Milyen legyen az esküvői torta formája?

Az esküvői torta biztosan a lagzi fénypontja, így érdemes jól körül járni, milyen is legyen. Először is azt kell tisztáznotok, hogy milyen formája, alakja legyen a tortának.

Az esküvői torta alakját sok minden befolyásolja. Kisebb létszámú esküvőn nagyon kedveltek az egyszintes, kör vagy négyzet formájú, de a megszokottnál magasabb torták, melyek egyszerűségükkel varázsolnak el. Ám, ahogy a násznép létszáma emelkedik, úgy változik a torta nagysága és így az alakja is.

Egy nagyobb létszámú esetében már nem csak azt kell eldönteni, hogy kerek, vagy szögletes legyen-e a torta, hanem azt is, hogy többszintes legyen, vagy egy nagyobb egységből álljon.

Ha nem akartok szintes vagy állványos tortát, akkor választhattok több kisebb méretű tortát is. Ez a megoldás jóval nagyobb szabadságot ad mind az alakot, mind az ízvilágot illetően.

Ha nagyjából összeállt, hogy milyen elrendezésű legyen a torta, akkor érdemes átgondolni, hogy ezt kör, négyzetes vagy romantikusabb szív, esetleg vagányabb geometrikus forma alakban szeretnétek megjeleníteni.

Az alakot illetően végtelenek a lehetőségek – amit csak el tudsz képzelni. A cukrászok már szobrászokat megszégyenítő ügyességgel készítenek igazi tortacsodákat, így csak a pénztárcátoktól és a kreativitásotoktól függ, milyen elképzelést szeretnétek valóra váltani.

Milyen legyen az esküvői torta íze?

Ez a kérdés is számos lehetőséget vet fel, hiszen a külső ízesítésen túl a belső krém, sőt a piskóta ízét is kiválaszthatjátok.

Légies vizes piskóta? Vagy morzsásabb vajas piskóta? Esetleg kekszes alap a sajtkrémes töltelékekhez? Minden kombináció megvalósítható, így ha tényleg képtelenek vagytok egy variáció mellett dönteni, akkor a több kisebb torta is megoldás lehet, többszintes esetén pedig minden emelet lehet más-más ízű.

Amikor a torta krém ízét választjátok ki, a tésztával harmonizáló ízt keressetek. Népszerű ízek a vanília, csoki, orosz-krém, citrom, puncsos töltelék, mandula, vagy a klasszikus gyümölcsös, epres-áfonyás-málnás variációk is.

Ha szeretnétek elrugaszkodni a hagyományoktól, akkor akár olyan ízeket is választhattok, mint a karamellás vanília, mogyorókrém, banános csoki, vagy inspirálódhattok Az ország tortája ízeiből is.

Esküvői torta dekoráció: ahol a határ a csillagos ég!

Milyen legyen az esküvői torta dekorációja? Erre a legegyszerűbben úgy felelhetnénk, hogy: bármilyen!

A színnel és a dekorációval kapcsolatban teljesen szabad kezet kaptok, hiszen ezt csak a ti ízlésetek határozza meg. Ha követni akarjátok a trendeket, akkor a naked cake, vintage és a pasztell színek jó választásnak bizonyulnak. Ezek mellett a macaron-nal vagy fánkkal dekorált torták is nagy népszerűségnek örvendenek azok körében, akik igazán egyedi látványt szeretnének az esküvőjükön.

A világos színek, pasztellárnyalatok, virágdekorációk nem mennek ki gyorsan a divatból, inkább mindig csak megújulnak, másik oldalról mutatják meg magukat. Ha olyan tortát szeretnétek, ami nem trendfüggő, akkor bátran válasszatok valamilyen natúr színű, elegánsabb, klasszikusabb tortát, biztosan nem bánjátok meg.

Tudtad, hogy akár élővirággal is dekorálhatod a tortát? Látványos és bájos dísze lehet a tortának, ráadásul számos virág ehető is, például a kamilla, mályvarózsa, margaréta. De ha a vendégek között van allergiás, az élővirágot helyettesítheted marcipán-, vagy selyemvirággal is.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (1 vote)