Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal, hogy ne legyen a végén galiba!

Irtózol a jogi formuláktól? Jobban szeretnél az esküvőnek csak a romantikus részével foglalkozni? Ezt teljesen érthető. Ahhoz azonban, hogy gondtalanul élvezhessétek esküvőtök rózsaszín ködben úszó részeit, fontos, hogy biztosra menjetek. Ehhez mindenképp szükséges a körültekintő szerződéskötés az esküvői szolgáltatókkal.

Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal

Miért fontos a szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal?

Legfőképp azért, hogy nagyobb biztonságban érezzétek az esküvőtöket. A szerződés egy írásba foglalt hivatalos dokumentum, amely mindkét felet védi, és kötelezi is egyben, hogy betartsa a vállalásait. A szerződés be nem tartása jogi és anyagi következményekkel járhat, ezért jóval nagyobb az esélye annak, hogy a feltételek, melyekben megállapodtatok, teljesülni fognak és a végeredmény életetek álomesküvője lesz.

Igaz, hogy a szóbeli megállapodás is szerződésnek számít, de ez jogilag egyáltalán nem bizonyítható, ezért elengedhetetlen írásba foglalni mindazt, amiben előzőleg megállapodtatok.

Abban az esetben, ha a szolgáltató kerüli a szerződéskötést, felesleges jogi macerának tulajdonítja vagy a köztetek lévő bizalomra hivatkozik, esetleg szerződés és számla nélkül olcsóbban vállalja, jól gondoljátok meg, megbízzátok-e őt. Hosszú távon jobban megéri – anyagilag is – a hivatalos és szabályos utat választani.

Egy korrekt, munkájára igényes esküvői szolgáltató általában rendelkezik saját szerződéstervezettel, melyet rendelkezésetekre bocsát majd. Fontos tudnotok, hogy ez csak egy tervezet, amely a megállapodásotok alapjait képezi. Ezt nem kell egy az egyben elfogadnotok, hanem van lehetőségetek egyeztetni a különböző részletekről. Ez teljes egészében rajtatok és a szolgáltató rugalmasságán múlik.

A szerződés aláírása előtt tisztázzatok minden részletet, melyet belefogalmaztok a szerződésbe. Ha ezek megvannak, csak akkor írjátok alá, mert az aláírás után már nem lehet alkudozni.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni szerződéskötés esetén?

Ez attól is függ, hogy melyik szolgáltatóval szerződtök, hiszen mindenkinek más a szakterülete, az esküvő más-más részleteiért felelősek.

Arra a kérdésre, hogy kivel kössetek szerződést, a válasz rendkívül egyszerű: minden olyan szolgáltatóval, aki részt vesz az esküvőtök lebonyolításában. Szerződjetek le a fotóssal, a videóssal, a dekoratőrrel, a helyszín szolgáltatójával, az ételek-italok felelősével, a ceremóniamesterrel, a zenészekkel és a vőféllyel is. Ha ezeken kívül vannak még más szolgáltatók, akiket igénybe vesztek, akkor velük is.

Ez elsőre rettentő nagy macerának tűnik, de végül is életed legfontosabb napjának bebiztosításáról van szó. Ha van a környezetetekben olyan, aki ezt már végig csinálta nem is olyan régen, megkérdezhetitek őt is a tapasztalatairól.

A szerződéskötés előtt egyeztessetek le minden számotokra lényeges szempontot, a különleges kívánságokat, az extra kéréseket. Kerüljenek elő a „mi van akkor, ha…” kérdések, hogy a váratlan események következményei se érjenek váratlanul benneteket.

Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal

Nézzünk meg néhány szolgáltatót, hogy a velük való egyeztetés során mire érdemes odafigyelni.

Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal: A helyszín és az ételek-italok szolgáltatója

Ha kiválasztottátok az esküvőtök helyszínét, az alábbi kérdésekben mindenképp állapodjatok meg a szerződéskötéskor.

Amennyiben a vacsorát és az italokat is a helyszín szolgáltatja, akkor ezekben a kérdésekben is el kell merülnötök.

  • Milyen elrendezésben képzelitek el ti az asztalokat és mik a helyszín adottságai?
  • A felszolgálás formájáról is meg kell egyeznetek, mert teljesen más feltételek szükségesek egy svédasztalos állófogadáshoz, mint egy hagyományos tányérszervizes felszolgálás esetében. Itt az árak is változóak, hiszen az utóbbihoz több felszolgáló szükséges.
  • Az italokkal kapcsolatos részletekről is fontos egyeztetni. El kell döntenetek, hogy megfelelő-e számotokra az italcsomag rendelése vagy inkább fogyasztás alapú elszámolást szeretnétek. Itt arról is meg kell egyeznetek, hogy hozhatjátok-e a saját borokat, esetleg pálinkát és hogy ezek felszolgálásáért mennyit kell fizetnetek.
  • A menüvel kapcsolatos elképzeléseiteket is osszátok meg a szolgáltatóval. Ide tartozik az is, hogy kell-e számítaniuk speciális étkezési igényű vendégekre.
  • Amennyiben a helyszín szállást is biztosít, a szobafoglalásokat is beszéljétek meg előre.
  • Ha szeretnétek olyan dekorációs elemet az esküvőre, amely komolyabban érinti a helyszín adottságait, ennek kivitelezhetőségét is egyeztessétek le és foglaljátok bele a szerződésbe.
  • Szükségetek van-e bármiféle technikai berendezésre (projektor, vetítővászon stb.) és ezekkel a helyszín rendelkezik-e.
  • Szeretnétek-e magát a szertartást a helyszínen megtartani és van-e mindehhez megfelelő helyiségük vagy szabadtéri helyszínük.

Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal: A fotós

Minden bizonnyal ti is szeretnétek, hogy ennek a fontos napnak a részleteit egy profi fotós örökítse meg. Az alábbiakban nézzünk meg néhány részletet, amit érdemes a fotóssal tisztázni és a szerződésbe is bele foglalni.

Tisztázzátok azt, hogy a jegyes fotózásra az esküvő napján a szertartás és a vacsora között kerül-e sor. Ezt természetesen ti döntitek el. Választhatjátok azt a lehetőséget is, hogy a fotózást egy, az esküvő előtti napra teszitek, mikor elkészül a próbafrizura, a próbasmink és már a ruha is nálad van.

Ez egy praktikus megoldás, amely sok lehetőséget rejt magában. Ha az esküvő napjára teszitek a fotózást, akkor feszítettebb a tempó és a vendégeknek és nélkülözniük kell benneteket a fotózás idejére. Ha azonban egy másik napra teszitek, akkor akár több vagy távolabbi helyszínekre is elmehettek, illetve a napszak is megválasztható, ami a fotós szempontjából a fényviszonyok miatt fontos.

Azt is egyeztessétek le, hogy hol lesz a fotózás helyszíne vagy helyszínei. Ha van kedvenc helyetek, akkor ezt mindenképp beszéljétek meg a szakemberrel, de tanácsot is kérhettek tőle, hiszen munkájából adódóan tájékozott abban, hol lehet igazán szép esküvői képeket készíteni.

Mindenképpen egyezzetek meg abban, hogy pontosan milyen formában szeretnétek a fotókat viszontlátni. Szeretnétek-e fotókönyvet, slideshow-t vagy fine-art albumot.

Ha több fotóst szeretnétek megbízni, akkor ezt is egyeztessétek mindegyik szakemberrel, illetve az is elképzelhető, hogy a fotós tud hozni magával valakit, akivel együttműködve örökítik meg a ti nagy napotokat.

Egyeztessetek az átadott képek számával kapcsolatban, a rendelkezésre állási időről, az útiköltségről és a fizetés részleteiről is.

Mire figyelj a szerződés megkötésekor?

Mint minden más szerződésnél, itt is fontos, hogy mindent alaposan olvassatok el és értelmezzétek figyelmesen. Az apróbetűs részeket és a mellékleteket is, ha vannak.

Minden részlet, a jogok és kötelezettségek legyenek nagyon pontosan tisztázva és egyértelműen megfogalmazva.

Mindenképpen álljatok ki a saját igényeitek mellett és ne elégedjetek meg félmegoldásokkal. Ezeknek az igényeknek a feltételeit, kivitelezési pontjait is nagyon pontosan egyeztessétek le.

Több oldalas szerződés aláírásakor ügyeljetek arra, hogy ne csak a legutolsó oldalon lévő aláírás résznél írjátok alá, hanem a szerződés minden oldalát lássátok el aláírásotokkal vagy szignózzátok le. Ezt természetesen a szolgáltató is tegye meg.

Mit tartalmazzon az esküvői szolgáltatói szerződés? Kattints IDE és olvasd el ezt a cikkünket is!

Igaz, hogy az összes szolgáltatóval leszerződni nem kis idő és energia, de higgyétek el, megéri, hiszen cserébe biztonságot kaptok, és rengeteg kellemetlenségtől is megkímélitek magatokat. Végül pedig csak az a fontos, hogy az esküvő számotokra tökéletes legyen és hogy ebben az összes veletek szerződött szolgáltató támogasson benneteket.

Ajánlott cikkeink

Rate this post