Mik a legnagyobb esküvői költségek?

Az álomesküvőnek bizony ára van! Szeretnél képet kapni arról, hogy mik a legnagyobb esküvői költségek, mielőtt belevágsz a szervezésbe? Akkor olvass tovább és megtudhatod, mik azok a tételek, amelyekért a legmélyebben kell a zsebetekbe nyúlnotok.

Legnagyobb esküvői költségek

Esküvőt olcsón, akár 100.000 Ft-ból is lehet szervezni. Ez azonban csak annyi, hogy két tanúval elmentek az anyakönyvvezetőhöz és a maroknyi közeli rokont és barátot elhívjátok egy egyszerű vacsorára. Itt nincs lovaskocsi és hintó, sőt esküvői ruha sem. A tortára és a dekorációra sem kell költeni. Nincs a jó hangulatért felelős ceremóniamester és fotós sem. Valljuk be, ez valószínűleg nem az az álomesküvő, amire vágysz.

Ha nem a fapados verzióra szavazol, hanem álmaid nagy napját szeretnéd megvalósítani, akkor annak szó szerint ára van. Itt nem csak a rengeteg szervezési munkáról van szó, hanem a konkrét költségekről, amelyeket a különböző szolgáltatásokért ki kell fizetni.

Mik a legnagyobb esküvői költségek?

Lássuk, melyek azok a tételek, amik a legjobban terhelik az esküvői budget-t!

Az esküvői helyszín és a menü

Az, hogy hol lesz az esküvő, nagyban befolyásolja a költségeket. Rengeteg helyszín közül válogathattok az ország különböző pontjain vagy akár külföldön is. A képzeleteteknek csak a pénztárcátok szabhat határt. Lényeges azonban, hogy olyan helyszínt válasszatok, ahová a vendégek is el tudnak jutni, hiszen vannak, akiknek utazniuk kell majd.

A helyszínt befolyásolja az is, hogy hány fős lesz a lagzi. Nagy esküvő esetén olyan helyet kell választanotok, amelynek befogadóképessége megfelelő a számotokra.

Itt érdemes azt is mérlegelni, hogy beltéri vagy szabadtéri esküvőt szeretnétek-e, esetleg a kettőt kombinálva akarjátok megszervezni a nagy napot.

A legtöbb helyszín biztosítja a menüt is, amelyet szintén le kell egyeztetnetek az igényeknek megfelelően. Érdemes utána járni, hogy a vendégek között lesznek-e, akik speciális étrendet követnek.

Fontos szempont, hogy svédasztalos fogadást vagy hagyományos felszolgálást kértek. Ez utóbbi jelentősen megnöveli a költségeket, hiszen több fős személyzet szükséges ahhoz, hogy a vendégsereg asztalára odakerüljenek az ételek-italok.

Azt is el kell döntenetek, hogy milyen italokat szeretnétek. A legtöbb szolgáltató tud ajánlani italcsomagot, amelynek kedvezőbb az ára, de választhattok fogyasztás alapú elszámolást is. Ez utóbbi lehet, hogy nagyobb italválasztékot eredményez a vendégek számára, viszont a ceruza is vastagabban fog majd az elszámoláskor.

Az is számít, hogy a helyszín díszítésével kapcsolatban milyen igényeitek vannak. Sok helyszín vállalja a díszítést, de hívhatsz saját dekorost is. Itt el kell döntenetek, szeretnétek-e például székszoknyákat vagy egyedi díszítést az asztalokra.

Az is lényeges, hogy hány fős lagzit terveztek, hiszen a vendégek száma nagyban meghatározza a vacsora és az italfogyasztás árát. Egy átlagos helyen fejenként 10.000 – 15.000 Ft-ot számolnak fel.

Ezek mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják a helyszín és a menü költségeit. Egy egyszerű, szűk körű esküvő esetében is százezrekről beszélünk, de egy nagyobb létszámú esküvő esetén ez a költség könnyen akár milliós nagyságrend is lehet.

Legnagyobb esküvői költségek

A leghúzósabb szolgáltatások egy esküvőn

Számos szolgáltatást igénybe kell vennetek ahhoz, hogy egy jól megszervezett, feledhetetlen hangulatú esküvőtök legyen. A költségek tekintetében mindenképp el kell döntenetek, melyek azok, melyek elengedhetetlenek és melyek azok, amelyek nem férnek már bele a keretbe. Itt minden esetben százezres nagyságrendű költségekről van szó szolgáltatónként.

Esküvőszervező

Felkérhettek a nagy nap megszervezésére esküvőszervezőt is. Ők rengeteg terhet és macerát fognak levenni a vállatokról, de ez nektek akár 200.000-300.000 forintotokba is belekerülhet.

Ha saját kezetekbe veszitek a szervezést, akkor ezt a költséget megspórolhatjátok. Igénybe vehettek egyszeri konzultációs lehetőségeket is. Ennek sokkal kedvezőbb a költségvonzata és a szakember sok tippel, tapasztalattal fog tudni szolgálni azzal kapcsolatban, mire figyeljetek az esküvőtök megszervezése során. Jegyzetfüzetet mindenképpen vigyetek erre az alkalomra!

Esküvői fotós

A fotóson azonban nem érdemes spórolni, hiszen életetek legfontosabb napjáról készít majd örök emlékeket. Nem mindegy, hogy az milyen lesz, hiszen ez az esemény egyszeri és megismételhetetlen. Egy profi fotós biztosan nem marad le az esküvő feledhetetlen részleteiről, mint például a csokordobás és a hitvesi csók. Itt is nagyon különböző árak vannak, de ha igazán profi szakembert akartok választani erre az alkalomra, aki nem csak a fényekkel van tisztában, hanem megfelelően kreatív is, akkor akár 100.000 forintot is elkölthettek.

Videós

Az, hogy videóst is szerződtettek-e erre az alkalomra, az is a ti döntésetek. Vannak, akik ezt kihagyják, hiszen itt lehet spórolni egy százezres nagyságrendű költségtételt, de van, amit még a legjobb fotó sem tud visszaadni a lagzi hangulatából. Egy profi által elkészített és összevágott videófelvétel örök emlék lehet, amely még hosszú évek múltán is sokat visszaad az esküvő hangulatából.

Ceremóniamester, vőfély

Egy jó ceremóniamester vagy egy vőfély nem csak a vendégek jókedvét emeli a magasba, hanem a ti költségeiteket is. Egy tapasztalt szolgáltató 100.000 – 200.000 forintot is elkér, de ebben benne vannak azok a munkaórák is, melyeket veletek tölt el már az esküvő szervezése alatt, hogy megismerjen benneteket. Fontos tudnotok, hogy ezen a szolgáltatáson nem érdemes spórolnotok, mert a ceremóniamester elengedhetetlen ahhoz, hogy a vendégek jól szervezetten eljussanak egyik helyszínről a másikra, és ahhoz is, hogy a lagzi egyes eseményeit levezényelje. Az, hogy ezt hogyan teszi, az az ő tehetségétől, humorától és egyéniségétől függ, de ha azt szeretnétek, hogy ezen a fontos napon minden gördülékenyen történjen, ne hagyjátok ki a ceremóniamester szolgáltatásait. Ő az, aki úgy vezényli a hangulatot és a vendégeket az esküvőn, mint egy jó karmester a szimfonikus zenekart.

Esküvői dekoráció

Ha nem csak menyasszonyi csokrot szeretnél élő virágból, hanem komolyabb virágdekorációt is tervezel, például virághintát, virágfalat, boldogságkaput a szertartás helyszínére, netán egy különleges virágékszert, ami kizárólag erre a napra készült számodra, akkor az egyéb helyszínek díszítéseivel együtt a virágdekorációra is bátran rászánhatsz 100.000, vagy akár 200.000 Forintot is.

Legnagyobb esküvői költségek

Az elengedhetetlen kellékek

Karikagyűrűk

Kiadós költséget képezhetnek még a gyűrűitek, ha valamilyen különleges díszítésű vagy esetleg egyedi darabot szeretnétek. Ha megelégedtek egy egyszerű darabbal, akkor megúszhatjátok százezer forint alatt, de ha valami extrára vágytok, ez a tétel akár milliós nagyságrend is lehet.

Esküvői ruhák

A menyasszonyi ruha is jelentősen hozzájárul a költségekhez. Az egyéb kiegészítőkkel együtt alsó hangon százezer forintot rá kell, hogy szánj, de ha valami igazán különlegeset szeretnél, netán saját darabot varratnál, akkor ennél jóval nagyobb összeg lesz a végeredmény.

Ehhez hozzá jön még a vőlegény öltönye is, ami általában töredéke a menyasszonyi ruha költségeinek, de a különlegesebb darabok, márkák és minőség itt is jelentősen felfelé viszik az árat. Összességében tehát, a ruhákra több százezret is könnyen rákölthettek.

Esküvői torta és sütemények

A nagy nap elengedhetetlen kellékei közé tartozik még az esküvői torta is, mely igazán meghatározó látványelem is egyben. Mindezen felül még finomnak is kell lennie, hiszen a vendégsereg már alig várja, hogy megkóstolhassa. Legalább olyan finom kell, hogy legyen, mint amilyen szép. Ha esetleg vannak egyedi igényeitek a torta mentességét illetően, az is számít az ár meghatározásakor, hiszen a tej-, glutén- és cukormentes torták ára is igazán különleges. Egy esküvői torta ára a 40.000–50.000 forinttól, akár a 100.000 forintos nagyságrendig is terjedhet.

Erre rájönnek még az esküvői aprósütemények is, melyek esetében személyenként legalább 10-10 dkg-ot kell számolni édes és sós süteményből. Ezek összköltsége jócskán felverheti az árakat, de szerencsére ebben a kérdésben a lelkes szülők és barátnők is tudnak segíteni.

A legnagyobb esküvői költségek tekintetében elmondhatjuk, hogy a határ a csillagos ég és azt is, hogy a képzeleteteknek csak a pénztárcátok vagy a bankszámlátok szabhat határt. Ezért érdemes a költségeket előre megtervezni, hogy végül az álomesküvőn a végösszeg helyett inkább a vendégek hangulata súrolja a csillagos eget.

Ne hagyd ki az Esküvői költségvetés készítése című cikkünket sem!

Ajánlott cikkeink

5/5 - (1 vote)