Esküvői költségvetés készítése

Örülnél, ha az esküvő szervezése során nem szabadulnának el a költségek és beleférnétek egy számotokra ideális keretbe? Jó lenne az is, ha nem érnének váratlan és kellemetlen meglepetések a kiadások terén? Akkor az esküvői költségvetés készítése hatalmas segítségedre lesz.

Nem csak az esküvőre, hanem minden nagyobb kiadásra igaz, hogy fontos megtervezni előre a várható költségeket. Ilyen lehet akár egy nyaralás is.

A legelső lépés, hogy belenézzetek a pénztárcátokba, megvizsgáljátok a bankszámlátokat, és meghatározzátok azt az összeget, amelyet az esküvőre rá tudtok szánni. Ez azért lényeges, hogy szervezés közben ne szabaduljanak el a lovak és még csak véletlenül se költekezzetek túl.

Az esküvői költségvetés készítése akkor is lényeges pont, ha korlátlan mennyiségű pénz áll a rendelkezésetekre, mert a felesleges pazarlás akkor sem célszerű. A költségvetés ad számotokra egy képet az egész rendezvény anyagi vonzatáról, illetve listaként is felhasználható, hogy tényleg semmi se maradjon ki.

Esküvői költségvetés készítése: Az első lépések

Az esküvői költségvetés elkészítése egy bizonyos logika mentén épül fel. Legelőször is azt a tételt kell megvizsgálni, ami várhatóan a kiadások legnagyobb részét teszi ki. Ez nem más, mint a helyszín és a menü. Ezt a legtöbb helyen egy szolgáltató adja, hiszen a legtöbb helyszín biztosítja a vacsorát is. Ennek a díja azonban nagyban függ a vendégek létszámától, tehát legelső lépésként ezt kell kiderítenetek.

Írjatok egy listát azokról, akiket szeretnétek meghívni, majd tegyétek is meg ezt. Kérjetek a vendég-jelöltektől gyors visszajelzést, hogy ott tudnak-e lenni életetek legfontosabb eseményén. Ez kemény dió, mert mindenki, aki szervezett már esküvőt tudja, hogy a pontos szám csak az esküvő napján derül ki. Ugyanakkor már a legelején tudnotok kell egy hozzávetőleges számot. A tervezett vendégszám alapján a helyszín és a vacsora szolgáltatója már tud adni árajánlatot. Olvasd el a Mik a legnagyobb esküvői költségek? című cikkünket is!

Esküvői költségvetés készítése: Az esküvői szolgáltatók

Végig kell gondolnotok azt is, milyen szolgáltatásokat szeretnétek az esküvőtökön igénybe venni. Ezzel kapcsolatban érdemes végig gondolni az alábbi szempontokat.

Szeretnétek-e, hogy profi fotók készüljenek, mert ha nem a nagybácsi kezeli a fényképezőgépet, szükségetek lesz egy profi szakemberre.

A fotók mellett szeretnétek-e profin felvett videófelvételt is, vagy elég lesz, ha a rokonok videóznak?

Élőzenét szeretnétek egy komplett zenekarral vagy inkább az esküvői DJ mellett teszitek le a voksotokat?

A nagybácsi lesz az, aki az esküvő hangulatáért felel, és a karmesterként vezényli a vendégeket vagy felkértek egy profi ceremóniamestert?

Azt is fontos végig gondolnotok, hogy milyen dekorációt szeretnétek. Az esküvő elengedhetetlen díszítő eleme az élő virág, de lehet, hogy ti inkább a lufikra szavaztok. A dekorációt nagyban befolyásolja az esküvő stílusa is. Mindenképp olyan dekorost válasszatok, aki a ti igényeiteknek megfelel.

Az esküvő legnépszerűbb és leglátványosabb édessége az esküvői torta, mely szintén egy jelentős tétel az esküvői költségvetés szempontjából. Ide tartoznak még az egyéb sütemények, édességek, estleg sós ropogtatni valók is.

A menyasszonyi ruha és a vőlegény öltözete is egy olyan kiadás, amely alapos tervezést igényel. Nem csupán azért, mert az álomruhádat szeretnéd megtalálni, hanem azért is, mert nem mindegy, hogy mennyiért. A költségeket nagyban meghatározza, hogy kölcsönözni vagy inkább varratni szeretnéd a ruhád. A határ itt is a csillagos ég, tehát mindenképp el kell döntened, hogy pontosan mit szeretnél. A vőlegény öltönye általában a menyasszonyi ruha költségeinek töredéke, de itt is találkozhatunk borsos árakkal.

A menyecskeruha is fel kell, hogy kerüljön a listára, hiszen éjfél után ez szinte kötelező viselet az ifjú asszony számára.

Ha már a ruhákról van szó, meg kell említenünk a koszorúslányok ruháját is. Itt végig kell gondolnod, hogy menyasszonyként hány koszorúslányt szeretnél, hiszen a létszám a kiadások tekintetében is fontos.

A polgári esküvő árát is be kell kalkulálnotok az esküvői költségek közé. Itt el kell döntenetek, hogy külső helyszínre szeretnétek kihívni az anyakönyvvezetőt vagy az általa biztosított helyszínt választjátok. Ez azért is fontos, mert ez is befolyásolja a költségeket. Azt is megtehetitek, hogy a polgári esküvőt csak tanúk jelenlétében tartjátok meg és helyette szertartásvezetőt kértek fel egy személyesebb és bensőségesebb esküvői szertartás levezényléséhez az általatok kiválasztott helyszínen.

Természetesen a karikagyűrűkről sem szabad megfeledkezni, hiszen ez egy elengedhetetlen kelléke az esküvőnek, ráadásul összetartozásotok szimbóluma is. Az árak itt is rendkívül változatosak, attól függően, hogy egyszerű vagy inkább díszesebb darabot választotok, netán egyedi gyűrűt készíttettek.

Egyéb fontos kiadások, amik megdobják az esküvői költségeket

Vannak olyan kiadásai az esküvőnek, melyekről szintén nem szabad megfeledkeznünk. Ezek ugyan apróbbnak tűnnek, de a sok kicsi sokra megy elve alapján végül jelentős összeg lehet itt is a végeredmény.

A menyasszony megjelenése szempontjából elengedhetetlen a tökéletes smink és frizura. Ezeknek az elkészítéséhez kelleni fog egy jó fodrász és kozmetikus, esetleg sminkes.

Az esküvői cipők mind a menyasszony, mind a vőlegény számára, plusz tétel a listán. A koszorúslányoknak is szeretnél egyforma cipellőt? Akkor bizony ez is az esküvői költségvetés részét képezi.

Menyasszonyként át kell gondolnod, hogy milyen fejdíszt szeretnél, mert ennek a bérlése vagy megvásárlása sem maradhat el.

Az esküvői fehérneműről sem szabad megfeledkezned, hiszen ez egy különleges alkalom.

A kártyák és meghívók is a listát gyarapítják. Ennek költsége szintén függ a vendégek számától, illetve attól, szeretnél-e ültetőkártyákat vagy mindenki maga választ helyet magának.

Kiegészítők, extra kiadások

Lehetnek olyan kívánságaitok is, melyeknek szintén fel kell kerülniük a listára. Az is lehet azonban, hogy a vendégeknek lesznek olyan igényeik, melyek extra szolgáltatások igénybevételére késztetnek benneteket.

Ha különleges járművel szeretnétek megjelenni a házasságkötésetek helyszínén, akkor utána kell járnotok azt autóbérlés költségeinek is.

Amennyiben lesznek olyan vendégeitek, akik messziről érkeznek, az ő elszállásolásukat is meg kell oldani. Ha ezt ti magatok nem tudjátok megoldani, akkor biztosítanotok kell számukra a szállásfoglalást. Ez is többletköltséget jelent számotokra.

Az esküvői köszönetajándék egy nagyon szép gesztus a házasulandók felől a násznép felé. Ha ezzel is szeretnétek élni, akkor először ki kell találnotok, mi legyen az az apróság, amellyel megörvendeztetitek azokat, akik veletek ünnepelnek a nagy napon. Ezután pedig ezt a tételt is fel tudjátok írni a listára.

Abban az esetben, ha a rokonságban és a barátok közt sok kisgyerek van, érdemes megfontolnotok az esküvői gyermekfelügyeletet, amikor is animátorokra bízzátok a gyerekek foglalkoztatását és szórakoztatását. Ez sok nehézségtől szabadítja meg a részt vevő szülőket, akik így könnyebben részt tudnak venni az esküvői mulatozásban.

Eljárhattok esküvői táncoktatásra is, ha extra produkciót szeretnétek bemutatni a vendégeknek. Ez igen látványos és emlékezetes eleme lehet az esküvőnek. A gyertyafény-keringőre is felkészülhettek egy profi segítségével, hogy a félre lépésnek még az esélyét is kizárjátok.

Kérdés lehet még az is, hogy terveztek-e különleges látványelemeket, mint galambröptetés vagy lampionok eregetése, mert ez is plusz költségkeretet igényel.

Plusz tipp!

A kiválasztott szolgáltatóktól minden esetben árajánlatot kell majd bekérnetek és ha többen is versenyben vannak egy adott feladatra, akkor az ár-érték arány alapján ki kell választanotok a számotokra legmegfelelőbbet.

A legpraktikusabb, ha egy excel táblázatban vezetitek az esküvői költségvetést, mert ez átlátható és még számol is. Az is teljesen biztos, hogy számos korrekcióra lesz szükség, mire elkészül a végleges lista.

Igaz, hogy az esküvői költségvetés készítése alapos átgondolást és szervezést kíván, de mindenképp megéri, hiszen ez az ára annak, hogy a nagy nap anyagi vonzataival is képben legyetek. Így megspórolhatjátok a felesleges költekezést és a kellemetlen meglepetéseket is megúszhatjátok. Helyette azonban tiétek lehet a tökéletes esküvő, amiről mindig is álmodtatok.

 

Ajánlott cikkeink

Rate this post