Esküvői öltöny és férfi alkalmi ruha variációk

Hogyan találd meg a legjobb esküvői öltönyt a vőlegénynek? Milyen alkalmi ruhák közül választhattok még? Tippek, tanácsok, ötletek egy helyen!

Az esküvő szervezése során gyakran a menyasszonyi ruha kiválasztása kapja a legnagyobb figyelmet, de ne feledkezzünk meg arról, hogy az ifjú férjnek is jár a csodás esküvői öltöny vagy alkalmi ruha! Ha lelkes vőlegény vagy, vagy segítőkész menyasszony, akkor olvass tovább és ismerd meg az esküvői öltönyök és alkalmi ruhák világát!

Milyen alkalmi ruházatok közül választhattok?

A vőlegény megjelenését és az általa választott alkalmi ruha fajtáját nagyban meghatározza a vőlegény személyisége, az esküvő stílusa, de még az is, hogy milyen évszakban rendezitek meg a nagy napot.

Mielőtt nekikezdenétek a keresgélésnek, gondoljátok át, hogy milyen évszakban, milyen hangulatú esküvőt terveztek. Ehhez és a vőlegény ízléséhez milyen elképzelésetek van, majd határozzátok el, milyen színű, anyagú lenne az ideális. Ha már megvannak az alap elképzelések, akkor könnyebb lesz a konkrét darabot megtalálni. Lássuk, mi a kínálat!

Esküvői öltöny

Az öltöny általános, klasszikus viseletet biztosít a vőlegénynek. Lehet kétrészes vagy háromrészes, ha mellényt is hord a nadrág és a zakó mellé. A zakó lehet egysoros vagy kétsoros is. Rengeteg színben, anyagban és mintázatban kapható, de arra ügyelni kell, hogy összhangban legyen a menyasszonyi ruha stílusával. Az öltönyök elegáns megjelenése azonban nem tévesztendő össze a zakó-nadrág kombinációval!

Szmoking

A szmoking hasonló az öltönyhöz, de egy fokkal elegánsabb. A felsőrész sajátossága a selyemtükör gallér. Szmokinghoz általában fehér színű, keményített inget kell hordani, valamint csokornyakkendőt. A szmokingkabát alatt lehet mellény vagy úgynevezett spanyol öv is. Az általános szmoking egysoros, fekete, de a divat változásával megjelentek kétsoros és színes változatok is. Amikor egy eseményen dress code-nak „black tie” van megadva, akkor a férfiaknak szmokingot kell viselniük.

Frakk

A frakk még a szmokingnál is elegánsabb viselet. A felsőrész elöl a deréknál rövid, de hátul a térdhajlatig ér és fecskefarok-szerűen végződik. Szintén keményített inget és csokornyakkendőt kell viselni hozzá, mint a szmokinghoz, de itt a csokornyakkendő fehér színű szokott lenni. Kigombolva illik viselni. A merészebbek cilinderrel is kiegészíthetik. Ha a dress code „white tie”, akkor a vendégeknek frakkban kell megjelenniük.

A „cut” viselet elöl rövid, hátul hosszú, kialakítása miatt a frakk nappali változatának is nevezik. A felsőrész általában szürke színű, amit csíkos nadrággal hordanak, de vannak más színű változatok is. Aki szeretné feldobni a megjelenését, viselheti klasszikus szürke cilinderrel. Galléros inggel vagy szmokinginggal is hordható. Kiegészítője lehet nyakkendő vagy plasztron is, mely egy különleges, szélesebb stílusú nyakkendő.

Zsakett

A zsakett felsőrészének kialakítása hasonló a frakkéhoz, de az elöl rövidebb rész egyenletesen hosszabbodik hátrafelé. A zakó fekete, amihez fekete mellényt is vesznek fel, valamint csíkos, akár más színű nadrágot. Ez a viselet tradicionális hatást kelt. Az egyik típusa a zsaketteknek az állógalléros zsakett. Modernebb, nem túl gyakori viselet még, de kezd elterjedni. Mellénnyel szokás viselni, kiegészítője lehet nyakkendő vagy plasztron is.

Kiegészítők viselése esküvői öltönyhöz

A vőlegény megjelenését feldobhatjátok kiegészítőkkel is: óra, öv, kalap, mandzsettagomb. Ekkor azonban figyeljetek, hogy ezek harmonizáljanak a menyasszony ruhájával, főleg a virágkitűző, aminek a menyasszony csokrából is kell tartalmaznia virágot. Fontos megjegyezni, hogy akárcsak a menyasszony ékszereinél, a férfiak kiegészítőinél is érvényesül a „kevesebb néha több” elve, így nem kell a vőlegénynek sem mindent magára aggatnia, ami csak szem elé kerül.

Ajánlott cikkeink

Rate this post