Tóparti esküvő: hogyan ne ússzon el a Nagy Nap?

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel áll hozzád. Ebből a cikkből megtudhatod, mire érdemes odafigyelned, ha tópartra tervezed az esküvőt.

Miben rejlik a tóparti esküvő varázsa?

Ha természetközeli esküvői helyszínt keresel, akkor számodra a tópart lehet a legjobb választás.

Csak képzeld el, ahogy a tóparton lépkedtek a puha, zöld füvön, melyen színes rózsaszirmok mutatják az utat a fehér virágokkal díszített boldogságkapuig. A rózsaszirmokból álló út két oldalán fehér ruhába öltöztetett székeken ülnek a családtagjaitok, rokonok, barátok, akik mind alig várják már, hogy kimondjátok a boldogító igent.

Ahogy haladtok boldogságotok kapuja felé, a háttérben látod a nyugalmat árasztó víztükrön a napsugarak táncát. A kék égen fehér bárányfelhők úsznak. Olyanok, mint a hab a tortán, mert az élet most számotokra pontosan olyan, mint a habos torta.

A székeket és az esketőkaput díszítő szalagokat meg-meglibbenti a kósza szellő. Mintha csak tudatni akarná veletek, hogy ő is tanúja boldogságotoknak. Érződik a levegőben, hogy ez a nap igazán különleges, hiszen egy férfi és egy nő úgy döntött, ma összeköti az életét. Az egész jelenetet a természet békéje és harmóniája járja át. Olyan érzés ez, mintha még az anyatermészet is áldását adná a menyegzőre.

Ha az esküvőd napján te is pont egy ilyen élményre vágysz, akkor jó hírünk van számodra. Hazánkban is számos szebbnél szebb tóparti helyszín közül válogathatsz, hiszen a Balaton és a Velencei-tó partja rengeteg szépséget és romantikát tartogat számotokra. Ráadásképp ott van még a Fertő-tó is, amely szintén gyönyörű helyszín.

Mire figyelj ha tóparti esküvőt szerveztek?

Az idilli kép hamar elillanhat, ha hiba csúszik a számításokba, illetve, ha figyelmen kívül hagytok néhány fontos részletet.

A tóparti esküvő értelemszerűen szabadtéri rendezvény és itthon Magyarországon az időjárás még a legszebben induló nyári napon is tartogathat kellemetlen meglepetéseket. Számos olyan tóparti helyszín létezik, amelyek rendelkeznek fedett helyiségekkel is. Itt rossz idő esetén sincs probléma, és azt is eldönthetitek, hogy csak a szertartást szeretnétek közvetlenül a tóparton vagy a lagzit is a csillagos égbolt alatt tartjátok.

Az a lehetőségetek is fennáll, hogy sátrat béreltek, ami nem csupán rossz idő esetén nyújt menedéket, hanem akár a hőség elől is menedéket nyújt. A sátor igény szerint hűthető, fűthető, ugyanakkor a természetközeliség élménye is megmarad.

Azt is választhatjátok, hogy esőhelyszínként egy teljesen más helyszínt választotok, amit kizárólag rossz idő esetén vesztek igénybe.

Egy tóparti esküvő szervezésekor – bármilyen romantikus legyen is – figyelembe kell venni a helyszín adta esetleges kellemetlenségeket is.

Köztudott dolog, hogy a tóparton hamarabb feltámad a szél, és hogy nehezebb szélcsendes helyet találni. A tó tükre – legyen bármilyen nyugalmat árasztó is szép időben – nem képez gátat a szélnek. Ráadásul igen kellemetlen lehet az is, mikor az erős szél felkorbácsolja a hullámokat, amelyek esetleg vízpermet formájában a parton is megjelennek.

Ezeket a környezeti tényezőket is érdemes figyelembe venni, mielőtt belevágtok a tóparti esküvő szervezésébe. Ugyanakkor, ha van B terv kellemetlen időjárás esetére vagy ha nem zavarnak benneteket az időjárás okozta nem éppen idillikus körülmények, akkor nem lesz gond a nagy napon.

Mivel a szél – még ha nem is viharos – de könnyen feltámadhat, ezért a menyasszonyként számodra praktikusabb, ha nem kibontott hajkölteményt választasz erre a napra. Egy szépen elrendezett és jól tartó konty jobb választás lehet tóparti helyszín esetén.

Ha nyárra tervezitek a tóparti esküvőtöket, akkor érdemes a szúnyoghelyzetnek is utána érdeklődni. Nincs annál kellemetlenebb, mint mikor a sok erőfeszítéssel és szervezéssel járó gyönyörű helyszínen a vendégek a szúnyogokat csapkodják le magukról vacsora közben. Így aztán lőttek a jó hangulatnak. Ezért mindenképp járjatok utána, hogy a választott helyszínen mik a korábbi évek tapasztalatai, illetve, hogy várható-e szúnyogirtás.

Az is lehet, hogy a választott helyszín lehet engedélyköteles, ezért nézzetek utána ennek is az illetékes hatóságoknál.

Amit még megtehetsz egy tóparti esküvőn

Ha már ott a tó, miért ne szállnátok hajóra? Kifejezetten különleges élmény, ha a boldogító igent a víztükrön himbálózó hajón mondjátok ki legfontosabb szeretteitek körében. Ez lehet egy állóhajó is, de ki is hajózhattok a tóra. Így még nagyobb élmény lehet a szertartás, amit egybe is köthettek egy sétahajózással. Pezsgővel a kézben, immáron házasokként csodálhatjátok meg a lenyűgöző, újra és újra megújuló változatos panorámát.

Erre nem csupán tavainkon, hanem folyóinkon is lehetőségetek van. A budapesti Duna-kanyar vagy a Budapest-Esztergom távolság, ahol a hegyek szinte összeérnek a víz fölött, igencsak szép élményeket tartogat számotokra.

A szertartás és a sétahajózás után ki is köthettek és a szárazföldön ülhetitek meg a lagzit, de egy rendezvényhajón még a vacsorát is megszervezik nektek, ha mégis a víztükröt választjátok.

Semmi sem fogható egy tóparti esküvő varázslatos hangulatához. Ha te is a vízpart adta nyugalomra és harmóniára vágysz életed nagy napján, ne habozz és ugorj fejest saját tóparti esküvőd megszervezésébe. Kívánom, hogy minden álmod valóra váljon.

További klassz tippekért olvasd el az Esküvői helyszín kiválasztása egyszerűen című cikkünket is!

Ajánlott cikkeink

5/5 - (1 vote)