Esküvői helyszín kiválasztása egyszerűen, gyorsan

Tanácstalan vagy az esküvői helyszín kiválasztása kapcsán? A legjobbat akarod, de nem tudod milyen szempontokat vegyél figyelembe a választáskor? Akkor vegyük sorra, mik azok a kérdések, amelyeket fel kell tenned, hogy megtaláld a tökéletes helyszínt.

Az esküvő szervezésekor az első, amit tenned kell, hogy megtalálod és lefoglalod a nagy nap helyszínét. Minden más szolgáltató csak ez után következik. Ez a lépés a legnagyobb falat, és nem csupán azért, mert számos kritériumnak kell megfelelnie, hanem azért is, mert ez teszi ki az esküvői költségek nagy részét.

Első lépések az esküvői helyszín kiválasztása felé

Az esküvői helyszín kiválasztásakor fontosak a ti elképzeléseitek, vágyaitok. Lehet, hogy van egy olyan hely, ahova már oda is képzelted az esküvődet. Ebben az esetben az esküvő minden más pontját a helyszínhez kell igazítanod. Ha ez így van, akkor első lépésként tájékozódj a hely befogadóképességéről, mert a vendégek számát ehhez kell majd igazítanod. Hiába szeretne 120 vendég részt venni az esküvődön, ha álmaid helyszíne csak 80 főt bír el. Ekkor bizony alaposan át kell gondolni a vendéglistát, hogy csak azok maradjanak, akik igazán fontosak, és még beleférnek a létszámkeretbe.

Rengeteg olyan helyszín van, ahol akár 1 évre előre kell időpontot foglalni, mert tele van a naptárjuk rendezvényekkel. Ha a te álomhelyszíned is ilyen, akkor találnod kell egy olyan időpontot, ami nekik is és nektek is megfelel.

Vannak azonban még más szempontok is, amelyeket érdemes megvizsgálnod, hogy az a helyszín, amire annyira vágysz, biztosan megfelel-e az igényeiteknek. Lássuk, melyek ezek!

Miket gondolj át helyszín keresés előtt?

Akkor is sok mindent végig kell gondolnod, ha még nincs határozott elképzelésed a helyszínnel kapcsolatban, de megvan az időpont és a vendégek hozzávetőleges létszáma.

Ezek azok az információk, amelyek már a legelején elengedhetetlenül fontosak a helyszín kiválasztásakor. Fontos, hogy a vendégek kényelmesen elférjenek és a tánctérnek is legyen elég hely. Ugyanakkor az is lényeges, hogy a létszámhoz képest a terem ne legyen túl nagy sem, mert az üres terek feszélyezhetik a násznépet, ráadásul kevésbé hangulatos érzést kelt.

Érdeklődjetek azzal kapcsolatban is, hogy vannak-e egyéb háttérhelyiségek, amelyeket igénybe vehettek. Ez hasznos lehet abban az esetben, ha az esküvő helyszínén szeretnétek átöltözni. Ebben az esetben kell, hogy legyen legalább egy öltözőszoba, ahol ezt kényelmesen megtehetitek.

Ezeknek a helyiségeknek a rendelkezésetekre bocsátása akkor is lényeges lehet, ha a vendégek között sok kisgyerek van. Ebben az esetben kérdezzétek meg, hogy van-e lehetőség gyereksarok kialakítására, illetve, hogy a helyszín tud-e biztosítani animátorokat, akik a gyerekekkel foglalkoznak. Ez nem csak a gyerekek szórakoztatása és biztonsága miatt lényeges, hanem azért is, mert így a szülők is gondtalanabbul szórakozhatnak.

Derítsétek ki, hogy a helyszín milyen technikai háttérrel rendelkezik. Van-e például megfelelő felszerelésük a hangosításhoz stb. Azt is tisztáznotok kell már a legelején, hogy a bérleti díj pontosan mit tartalmaz. Bele tartoznak-e a bútorok, egyéb felszerelések (székek, asztalok, könyöklők, projektor, vászon stb.) vagy ezek extra költséget jelentenek számotokra.

A parkolás kérdése is lényeges, mert nincs annál kellemetlenebb, mikor a vendégek a parkolási nehézségektől feszülten érkeznek meg a lagzira. Győződjetek meg arról, hogy mindenkinek lesz elég hely a parkolóban, aki autóval érkezik.

Elengedhetetlen részletek a tökéletes esküvői helyszín kiválasztásához

Mindenképp tisztázzátok már a legelején a menüvel kapcsolatos kérdéseket is. Tudnotok kell, hogy a helyszínnek van-e saját konyhája vagy a vacsorát máshonnan kell oda szállíttatnotok. Ha biztosítják az étel- és italfogyasztást, akkor meg kell tudnotok, hogy kizárólagosságot kötnek-e ki a cateringgel vagy más szolgáltatásokkal kapcsolatban. Gyakran előfordul, hogy azok a helyszínek, amelyek saját konyhával rendelkeznek, kikötik, hogy a vacsorát is tőlük kell megrendelni. Ennek leginkább az az oka, hogy a szolgáltató így óvja jó hírnevét. Előfordulhat, hogy ha máshonnan rendelitek a vacsorát és azzal valami gond van, akkor a vendégek ezt a kellemetlenséget a helyszín konyhájának rovására írják.

Ugyanígy kiköthetnek kizárólagosságot a díszítéssel kapcsolatban is. Ennek oka pedig az, hogy így szeretnék megóvni az épület és a berendezések állagát.

Ha szeretnétek saját magatok által beszerzett vagy készített süteményeket, italokat vinni az esküvőre, akkor ennek lehetőségét is tisztázzátok már a legelején. Ha vihettek, akkor kérdezzetek rá, hogy ezeknek a felszolgálásáért felszámolnak-e extra díjat.

Érdeklődjétek meg azt is, hogy mikor érkezhettek a helyszínre legkorábban és mi az a legkésőbbi időpont, amikor el kell hagynotok a helyet. Arra is térjetek ki, hogy ha szeretnétek tovább maradni, ez lehetséges-e és hogy kell-e számolnotok extra költséggel ebben az esetben, és ha igen, mennyivel.

Lényeges kérdés az is, hogy mi az az utolsó dátum, amikor még módosíthattok a foglaláson, illetve, hogy mikor kell leadni a vendégek pontos létszámát és igényeit.

Láthatod, hogy az esküvői helyszín kiválasztása során rengeteg szempontot mérlegelnetek kell, mielőtt meghozzátok a végső döntést. Ha azonban mindenről időben tájékozódtok, és az információk birtokában döntötök, akkor biztos, hogy a legmegfelelőbb helyszínt választjátok majd az álomesküvőtök számára.

Ajánlott cikkeink

Rate this post