Esküvői fotózás Badacsonyban! Vár a Folly Arborétum!

Te is rajongsz az utánozhatatlan balatoni hangulatért? Szívesen örökítenéd meg az esküvői képeket a Balaton-parton? Akkor tarts velünk, mert mutatunk egy igazán szuper balatoni fotózási helyszínt, és azt is eláruljuk, miért lesz különleges egy esküvői fotózás Badacsonyban!

A Folly Arborétum Badacsonytól 7 km-re található, Badacsonytomajon keresztül a 71-es úton 10 perc alatt elérhető.

Az Arborétum nem csupán egy kert a sok közül, és nem is csak egy cédrusgyűjtemény, hanem számos nemzedék családtörténete, munkája és kitartásának eredménye.

Akik ide látogatnak, élvezhetik a varázslatos balatoni nyugalmat évszázados cédrusok alatt, lélegzetelállító panorámával és a környék legkiválóbb boraival.

Képzeljük csak el a pillanatot, ahogyan a lebukó nap utolsó kitartó sugarai még egyszer azon a napon utoljára beragyogják a teret ezzel igazán mesébe illő látképet megteremtve. Ezzel a csoda szép menyasszony méltán lehet a nap hercegnője is.

A terület alatt elfekvő Balaton pedig igencsak hozzátesz a látképhez. Az év bármely időszakában, legyen az tél vagy nyár, mindig képes hozni a maximális formáját. Nem hiába hívjuk a magyar tengernek, hisz ameddig csak a szem ellát, kéksége beborítja az egész teret, szinte egybefonódva az éggel. Így tehát évszaktól függetlenül csodálatos háttere lehet bármely fontos eseménynek.

Folly Arborétum a múltban

Az 1900-as évek elején Folly Gyula, pécsi orvos kezdte meg a növények telepítését, 0,4 hektáron, mely még ma is az arborétum központját képezi.

Először olyan növények telepítése kezdődött meg, melyek jól bírják a Balaton éghajlatát és a szárazságot is. Főleg nyugat-európai faiskolákból érkeztek az előnevelt növények. Mintegy 100 növényt telepítettek, mindet kézzel ásott ültetőgödrökbe.

Ily módon hazánkban addig ismeretlen fajok kerültek betelepítésre. Az alapító halála és az első világháború sajnos visszavetette a fejlődés folyamatát, szinte teljesen szünetelt a kert fejlesztése.

1953-től az alapító fia, majd 1977-től az unokája folytatta az arborétum fejlesztését, megtörtént az atlasz cédrus és a valódi európai ciprusok állományszerű telepítése.

A Badacsonyi Állami Gazdaság több parcellát adott a kert bővítésére, majd a díszfaiskola létesítése is megtörtént. 1981-ben mintegy 100 növényfaj került beültetésre, az Öreg-arborétum alatti parlag is új növények otthona lett.

Folly Arborétum ma

A negyedik generáció, Folly Réka és Folly Judit is bekapcsolódott a családi tulajdon és hagyomány további fejlesztésébe.

Az arborétum területe 3,06 hektár, a közvetlenül kapcsolódó erdőterület 1,6 hektár, a legidősebb fák 90-100 évesek. Gondoljunk csak bele mennyi mindennek voltak már tanúi ezek a fák. Egy egész évszázad emlékeinek őrzői, így tehát miért ne lehetnének tanúi két ember szerelmének beteljesülésének? A fák reményeink szerint még sokszor ennyi ideig fognak ott állni a helyükön vigyázva minden egyes emlékre. Így tehát még sok-sok évvel később is lesz valami, ami tökéletesen emlékezni fog arra a napra, mikor a két igen elhangzott.

Megtalálható itt 130 fenyőfaj, 20 lomblevelű fafaj, 20-30 örökzöld és lombhullató cserje, és a jegenye-, illetve lucfenyők több mint 15 faja nő itt.

Esküvői fotózás Badacsonyban, a Folly Arborétumban

Esküvői fényképezésesünk helyszínéül bátran válasszuk a Folly Arborétumot, ahol nem csak vendégszeretet és fenséges kilátás vár bennünket, hanem generációk munkájának eredménye, egy páratlan kert, mely életre szóló emlékek helyszíne.

Manapság újra divatba jött a régi idők emlékére a természetben való esküvői képek készítése. Végtére is, képzeljük csak el magunkat életünk talán egyik legfontosabb eseményének résztvevőiként. Hol látjuk magunkat?

Szinte biztosan tudom állítani, hogy a legtöbben a természetet mondanák válaszul. Úgy gondolom egy ilyen igazi élmény lesz mindenkinek az életében. Egy új, eddig ismeretlen dolog készül immár ismertté válni a fiatal pár életében. Készek összekötni életüket.

A ceremónia lezajlása után pedig hajlandóak még egyszer belebújni a meseszép ruhákba néhány kép kedvéért. Akkor bizony annak meg kell adni a módját, nemde?

Meseszép látkép

A Kisörsi-hegy déli oldaláról páratlanul szép kilátás nyílik az Örsi-hegyre, a Badacsony felé és az ábrahámhegyi Szent Iván-kápolnára.

A Balaton szemközti oldalán a Fonyódi-hegy jellegzetes alakja emelkedik. Innen látszik az ország egyik leghíresebb szőlőterülete és történelmi borvidéke, a badacsonyi borvidék. A magasba szökő domboldal és az azon elterülő szőlőültetvények sora nemcsak hogy jól néz ki, de a megfelelő időzítéssel még elkaphatjuk azt az időszakot, mikor a megannyi színben pompázó szőlőfürtök sokasága igazán mennyei illatot áraszt magából, amit az ember már jó messziről is megérezhet. Egy igazi borszerető párosnak ideális helyszín és szinte kötelező megálló, ha a kellemeset egybekötnék a hasznossal.

Kilátás, élmények, borok…

A balatoni és természetközeli esküvők szerelmesei páratlan élménnyel lehetnek itt gazdagabbak. Márpedig ha egy igazi természetbarát ifjú pár keresi a megfelelő helyszínt, akkor mi sem lehetne kézenfekvőbb, mint a Badacsony és a Balaton szomszédságában elkészíteni a képeiket, vagy megtartani az esküvőjüket.

Az Arborétum kínálatában szerepel a borkóstoló a rendkívül hangulatos borozóteraszon, így az esküvői fotózást egybeköthetjük e kellemes programmal, de akár az esküvői vendégvárás keretein belül is kihasználhatjuk ezt a lehetőséget. Hiszen ki ne örülne egy kis borkóstolónak is a nagy napon? Vagy ha csak a képek készülnek itt, minden bizonnyal jót fog tenni néhány korty ízkülönlegesség, amivel a házaspár kipihenheti az esküvő nagy ‘fáradalmait’. No meg persze nem utolsó ötlet program gyanánt sem.

Az igenek kimondása utáni lagzi igencsak szórakoztató megállója lehet egy kis borkóstolás, mondhatni bemelegítés a lagzira, ahol a vendégek próbára tehetik, mennyire működik jól ízlelő funkciójuk. És persze nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg arról se, hogy néhány pohár kis kóstoló utáni hangulat egészen az egekbe tud szökni. Ezek után garantált a tánc hajnalig!

Az arborétum kertje és a kilátás külön-külön is lenyűgözőek, de ezen a helyen szerencsénkre mindkettő jelen van, hogy a nagy napon felejthetetlen környezetben örök emlékű esküvői fényképek születhessenek.

Mindezek fényében azt hiszem több szót nem is kell fecsérelnem arra, hogy a Badacsonyi táj miért lehet méltó helyszíne egy esküvőnek, vagy az az utáni fotózásnak. A páratlan látkép, a már-már élő környezet csábító ajánlat, nem igaz?

Egy napra bárki lehet herceg vagy hercegnő, ha olyan mesebeli tájat választ esküvőjének otthonául, ami bármelyik kedvenc mesénkben megállná a helyét. Márpedig nem erről álmodik minden lány kiskorában? Férjhez menni az ő mesebeli hercegéhez egy csodás kastélyban. Nos, bár itt a kastély nem tartozéka a helyszínnek, a gyönyörű táj kellőképpen kárpótolhat érte.

Ha valami, akkor Badacsony nem fog csalódást okozni szépségével. Egy örök emlékkel és élménnyel gazdagodhatnak azok, akik a voksukat e helyszín mellet teszik le.

Via: Elkeltem.hu

Ajánlott cikkeink

5/5 - (1 vote)